La jutgessa d'Amposta consulta als Mossos si amb una bombona es pot fer una bomba

Josep Lluís Trapero reconeix que la titular del jutjat d'instrucció número 2 d'Amposta va fer esta pregunta als agents després de la primera explosió a Alcanar Platja | El major de la policia catalana critica alguns mitjans de comunicació i assegura que no sabien pràcticament res de l'imam de Ripoll | També lamenta el veto dels cossos policials espanyols als Mossos d'Esquadra

Josep Lluís Trapero, entrevistat per Mònica Terribas
Josep Lluís Trapero, entrevistat per Mònica Terribas | Catalunya Ràdio
Redacció
28 d'agost del 2017
Actualitzat el 29 d'agost a les 16:08h
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha admès que la jutgessa titular del jutjat d’instrucció número 2 d’Amposta – que es va fer càrrec en un primer moment de la investigació de l’explosió del xalet d’Alcanar Platja- va dubtar sobre la naturalesa d’aquells fets i va arribar a preguntar a un dels Mossos presents la primera matinada si amb una bombona de butà es podia fabricar una bomba.

Trapero, ha negat, això sí, tal com han publicat alguns mitjans de comunicació, que la jutgessa “avisés” que les bombones es podien estar preparant per a un atemptat. En una entrevista a Elmatí de Catalunya Ràdio, el major dels Mossos ha estat crític amb alguns mitjans de comunicació, que han centrat les seues publicacions a embrutar la tasca del cos. “S’ha publicat que la jutgessa ens va advertir, que la policia belga ens va alertar. D’on ve això? Este judici crític que es fa sobre l’actuació de Mossos, que de nosaltres es qüestione tot i d’uns altres res...”, ha constatat.

Segons ha recordat Trapero, si la jutgessa realment hagués apuntat des d’un primer moment sobre la possibilitat d’un atemptat terrorista, “hauria estat la seua responsabilitat tirar endavant esta investigació des d’esta perspectiva, perquè no oblidem que qui mana en tota investigació és el jutge i la policia fa el que el jutge li diu i si el jutge no li diu res, la policia des de la seua experiència seguix amb la investigació”.

Així mateix, el major dels Mossos ha relatat com en un primer moment l’aparició d’acetona i altres productes químics i d’algun document que feia referència a la preparació d’un doble fons a la furgona van fer pensar en la possible existència d’un laboratori de drogues.
“No hi havia elements en aquell moment que fessin pensar en un atemptat. La primera tesi de Bombers, Mossos, policia científica, Tedax... és que podia ser una explosió de gas”. A més, ha recordat  que en un primer moment només es van localitzar una vintena de bombones, per la qual cosa es va parlar d'una explosió per acumulació de gas.  

Sobre les polèmiques de manca de cooperació amb els cossos espanyols, Trapero ha aclarit, entre d'altres, que la Guàrdia Civil no va fer cap petició d'actuar a Alcanar: “Això s'ho ha inventat algú i ha passat a ser portades de diari”. I ha afegit: “La Guàrdia Civil no va oferir cap TEDAX, entre d'altres raons, perquè no tindria sentit, perquè els Mossos ja en tenim”.

Veto informatiu

Trapero també ha lamentat el veto informatiu dels cossos policials espanyols a la policia catalana. "La informació que ve dels cossos policials europeus entra per una finestreta a Madrid i no arriba a Catalunya. Això provoca disfuncions greus", ha lamentat. "L'Estat no ens reconeix competències ni tampoc tenim relacions amb intel·ligència com la CIA", ha continuat.

Trapero ha assegurat, en este marc, que els Mossos d'Esquadra no coneixien pràcticament res de l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, considerat el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils. “En sabíem ben poc, el nom de pila i poca cosa més”, ha dit. “No es va comunicar la informació als Mossos i a hores d'ara això no es pot qüestionar", ha afegit. Tot i això, Trapero ha reconegut que seria “injust” dir que, si s'hagués tingut la informació, s'hauria "evitat l'atemptat".

També ha apuntat que l'entorn en el que es movia l'imam, la mesquita de la capital ripollesa, no era conflictiva “ni rellevant per als Mossos”.  "No ha estat la mesquita el lloc on s'han captat els terroristes. No criminalitzem", ha recomanat. 

Pel que fa a les investigacions, Trapero ha apuntat que els Mossos d'Esquadra creuen que l'autor de l'atemptat "no va tindre ni ajuda ni suport". El major ha explicat, com ja se sabia, que les intencions inicials dels terroristes eren fer algun atemptat més gran que podria incloure monuments de Barcelona. Malgrat esta informació, ha dit que no es té constància enlloc que s'estigués planejant un atac a la Sagrada Família. "No està confirmat que la idea fos atemptar contra la Sagrada Família. No ho tenim confirmat ni nosaltres ni ningú", ha argumentat.

Pel que fa a la informació que ha sortit publicada sobre l'alerta que va donar la policia belga als Mossos, Trapero ha insistit que havia estat una comunicació informal entre col·legues, demanant informació i “això es converteix en una alerta” a les portades de diversos diaris. “La policia belga no va alertar de res”, ha conclòs.

"Per sort la policia que jo dirigeixo cada cop està més a prop de la gent. Uns llencen merda, altres flors", ha recordat en relació a les mostres de suport de la ciutadania. En esta línia positiva, Trapero opina que la relació de la societat amb tota la policia després dels atemptats ha millorat i ja no canviarà, “és més sana i coherent”.

Pilotes fores per al referèndum

Trapero, preguntat sobre què farà el cos dels Mossos d'Esquadra si se celebra el referèndum, no ha donat massa pistes. “Prendré les decisions que em toquen dins del meu àmbit. Quan arribe, ho estudiarem”, s'ha limitat a dir.