Ni tarifes i ni servei digne... Escarni d'Adif a les Terres de l'Ebre

«En demanar permís per fer unes fotografies, els revisors, sense preguntar res més, em van voler identificar demanant-me el DNI " Por si mañana sale en los periódicos denunciarte... ", me van dir amb to pre-democràtic».

per Mario Pons , L'Aldea, 14 de maig de 2014 a les 13:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
desenes i desenes de passatgers esperan pujar a un autobús Foto: Mario Pons

Un Usuari de RENFE amb 25 anys d'antiguitat, denúncia.


Diumenge a l'Aldea se van repartir les escenes de resignació davant d'un Adif que enlloc de pactar, parlar amb els manifestants de Trens Dignes i Jóvens de les Terres de l'Ebre, va optar per suspendre el servei dels trens de les 17:30h i posteriors (Mireu horari) en la línia de Tortosa a BCN. La demanda dels manifestants, tarifes populars per poder anar a buscar feina i estudiar, millor servei dels combois i més freqüència, demanda històrica dels usuaris del servei que en temps de "gran depressió econòmica" s'està convertint en un luxe.

El cas és que quan vaig arribar a l'estació -amb moto- i al veure la càmera de fotos , en demanar permís per fer unes fotografies, els revisors, sense preguntar res més, em van voler identificar demanant-me el DNI " Por si mañana sale en los periódicos denunciarte... ", me van dir amb to pre-democràtic. En general, este va ser el nivell d'interlocució-diàleg entre Adif -Renfe i els viatgers ebrencs i turistes a Barcelona. Al final un dels guàrdies de seguretat -Porra i cinturó de bales,...- va interposarse entre lo camarògraf i lo revisor que va marxar renegant i trucant pel mòbil.


La gent va tornar a pujar al tren quan el mateix revisor va informa que el tren -45 minuts després de la seva sortida oficial- reprenia la marxa. Tothom va pujar, però al cap de deu minuts, es van tornar a obrir les portes i van començar a baixar viatgers amb bitllet sufocats  i intentant trobar explicacions de l' autoritat . Un senyora es va marejar, uns joves es van ficar a twitejar escrivint sobre la situació... "Penjats a l'Aldea"... "escani de Renfe"... "Això és Àfrica".... La gent amb el billet a la mà demanava explicacions, una parella que perdia l'enllaç a l'avio buscava al revisor ... quan el va trobar este li va comentar en un to paternalista que estaven esperant instruccions de Madrid.

Ja eren les 18:30h, un hora de retard... Tothom estava a l'andana , els nombrosos guardes de seguretat contractats expressament per sufocar l'acció de l'#Avuinopaguem no sabien que dir als viatgers... el cap d'Estació, només es limitava a treure el cap de la garita de tant en quan amb el telèfon a l'orella... Els mitjans de comunicació, el mitjà, una tele local, filmant des de la balla ... mentre unes 150 persones a l'andana de l'Estació de Mercaderies de l'Aldea, esperava estivada  una solució a ple sol.

Els cotxes començaven a arribar per recollir familiars quan Jóvens de les Terres de Ebre baixen de l'últim vagó. Els agents de seguretat van cap a allà, els revisors no, el que us parla, un usuari de Renfe des de fa 25 anys, escolta els guardes de seguretat: " el tren se queda aquí... no va a salir ni este ni el que viene detrás... estan a punto de llegar los autobuses "... Els jóvens em comenten que els han amenaçat en trucar a la Policia, "ens han dit que ja estaven camí"... res... "després ens han dit que ens ficarien una multa de 3000 €... per minut que el tren estigués parat"... l'estratègia cega de la por.

El Jóvens, estudians o nois i noies que busquen feina a fora del territori... decideixen posar fi a l'acció i intentar pujar -amb bitllet- als autobusos que d'un en un van passant per la porta de l'Estació d'Adif a l'Aldea. Arriben els viatgers del tren de les 19:00h, la guixeta dels bitllets es col·lapsa... mentre a la porta de l'Estació, maletes, bosses, telèfons mòbils... unes 200 persones amb el bitllet -entre les dents en alguns casos-, intenten pujar als autobusos de la Hife... un tren buit, el de les 19:00h, un antic rodalies- borreguer  de Barcelona de seients durs... passa de llarg per esperar als viatgers  a l'Ametlla de Mar on 3 hores després de la sortida oficial, és reprén el servei de ferrocarrils a l'Ebre...

Un servidor, després de tirar unes quantes fotografies costumistes del que havia de ser l'estació d'enllaç més important del sud de Catalunya se'n torna cap a l'Ampolla, que la tarde diumenge passat es queda sense servei de Renfe, segons Adif "Por causas de orden público "... 

Els passatgers esperaven resignats una solució. Foto: Mario Pons

 

Participació