L'Eufònic torna a situar la Ràpita i les Terres de l'Ebre al centre de l'avantguarda de l'art sonor i visual

El 31 d'agost es donarà el tret de sortida al festival | ​Una cinquantena d'artistes provinents de diferents països mostraran fins al 3 de setembre les seues últimes creacions

Indian Wells és un dels noms destacats de l'Eufònic 2017.
Indian Wells és un dels noms destacats de l'Eufònic 2017. | Leonardo Calvano
Redacció
22 d'agost del 2017
Actualitzat el 23 d'agost a la 1:03h
Tot a punt per tal que el  31 d’agost comence la que serà la sexta edició d’Eufònic, el festival d’arts sonores i visuals de les Terres de l’Ebre.

Una cinquantena d’artistes provinents de diferents països mostraran fins al 3 de setembre les seues últimes creacions sense que falten les propostes més musicals i festives que protagonitzen la part nocturna de l’Eufònic amb noms destacats com el dels italians Indian Wells, amb el seu techno lluminós, o el clàssic de l’electrònica britànica Bola.

Esta part més lúdica té el seu màxim exponent en dos activitats que formen part de l’ADN de l’Eufònic des del començament: el vermut als ullals de Baltasar enguany a càrrec de Les Sueques i el seu pop vitalista i energètic; i la festa final al Xiringuito de la Costa, un punt i final que posaran l’eletrorumba desacomplexada de Ladilla Rusa.

La inauguració tindrà lloc el dijous amb una actuació del pianista Carles Viarnès acompanyat en la part de visuals per Alba G. Corral, al recentment estrenat auditori Sixto Mir de la Ràpita.

L’activitat prèvia d’Eufònic, però, ja ha començat. Així este passat cap de setmana va ser el tret de sortida de les dos primeres instal·lacions: Lo vulnerable de Lola Guerrera a Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre; i What is dance?, de l’artista alemany Robert Lippok, al castell de Miravet. I el pròxim cap de setmana s’inauguraran tres instal·lacions més en espais singulars del territori.

D'una banda, la dels dels francesos Sandra i Gaspard Bébié-Valérian que treballaran en una versió del  projecte Frack aplicat al fallit projecte Castor, que s’inaugurarà divendres 25 d’agost a la Cisterna del Vall d’Alcanar. Dissabte, 26 d’agost obrirà a l’Antic Molí d’Oli d’Ulldecona In Between, la primera versió d’un projecte en el qual s’examina el potencial sonor de l’arròs. Una creació de l’italià Fabio Perletta, l’obra del qual es caracteritza per examinar la noció de presència (o absència) del so i la seua intangibilitat. I, finalment, dissabte a migida també s’inaugurarà a l’ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia de Vinaròs Autovector, de Román Torre.  L’artista asturià s’ha proposat il·lustrar com són i com es comporten elements orgànics tant nostres com l’oli i el vi a un nivell molecular.
 

Les Sueques actuaran al vermut dels ullals de Baltasar. Foto: NOUCINEMART



La programació d’Eufònic s’ha presentat este dimarts al matí en roda de premsa a La Ràpita. Entre les novetats d’enguany cal destacar la incorporació d’un nou espai: el Pavelló Firal d'este municipi del Montsià, on es desenvoluparan les actuacions musicals audiovisuals de la nit, que se suma a espais ja consolidats com el Mercat Vell, per a les propostes més experimentals, i l’Església Nova per a les més intimistes.

Un any més es consolida una gran presència d’artistes i músics internacionals. N’hi ha d’Itàlia, França, Canadà, Anglaterra, Alemanya, Txèquia o Zimbawe, per citar-ne alguns exemples, i això sense oblidar la forta relació de l’Eufònic amb el territori i el paisatge del delta. “Amb Eufònic exportem el nom de la Ràpita més enllà de les fronteres de Catalunya”, remarcava l’alcalde del municipi, Josep Caparrós. “Per a nosaltres és una proposta interessant per encarar la recta final de l’estiu”, ha afegit.

El director del festival, Vicent Fibla, també ha destacat l’increment de la presència internacional, tant pel que fa als artistes com a les col·laboracions en projectes en coordinació amb altres equipaments culturals o institucions d’altres països. Fibla també ha remarcat l’increment de les actuacions, ha exposat, tot destacant la gran presència femenina. “Dels 48 artistes més de la meitat són dones i això ha sorgit d’una manera natural sense buscar quotes”, ha exposat.

En total s’han programat 23 actuacions musicals, hi ha 7 instal·lacions en diferents municipis de les Terres de l’Ebre (Alcanar, Amposta, Miravet, Tortosa, Ulldecona i Vinaròs) i vuit tallers i activitats formatives. La majoria són gratuïtes, excepte les actuacions al Pavelló Firal i a l’Església Nova. En l’edició del 2016, més de 4.000 persones van passar pel festival.