Els últims estudis destaquen la qualitat «excel·lent» del cel nocturn del Port

Les campanyes de mesurament s’emmarquen en un projecte d’avaluació de les condicions naturals del medi nocturn dels Parcs Naturals de Catalunya

Redacció
07 d'agost del 2017
Actualitzat a les 12:10h
Mesuraments del cel nocturn a l'àrea del Parc Natural dels Ports.
Mesuraments del cel nocturn a l'àrea del Parc Natural dels Ports. | Cedida
El Mapa de Qualitat del Cel Nocturn a Catalunya destaca el Parc Natural dels Ports com una de les zones de Catalunya amb una qualitat "excel·lent" de cel nocturn.  Les dades obtingudes durant l’any 2016 arreu del país confirmen que els valors són excel·lents en algunes àrees i destaquen les àrees del Montsec, per la seua "categoria excepcional", mentre que al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és molt bona i en alguna àrea, excepcional i de qualitat molt bona en la pràctica totalitat de zones no urbanes.

Les campanyes de mesurament s’emmarquen en un projecte d’avaluació de les condicions naturals del medi nocturn dels Parcs Naturals de Catalunya, amb l’objectiu de detectar els que conserven millors condicions i impulsar-ne projectes de protecció. Estos mesuraments s'han realitzat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i el Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona. 

Totes estes dades serveixen per actualitzar el Mapa de la qualitat del cel nocturn a Catalunya, consultable per la ciutadania al web del Departament de Territori i Sostenibilitat juntament amb els resultats de les diverses campanyes de mesuraments realitzades fins ara.
 

Mapa de la qualitat del cel nocturn a Catalunya. Foto: Cedida



Per primer cop, s’ha pogut actualitzar el Mapa amb els resultats de les anàlisis fetes el 2014 per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a la conurbació barcelonina per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que ha cedit les dades.
 
L’anàlisi revela que la qualitat del cel nocturn a l’àrea més urbana del país és baixa o molt baixa, sent necessari desplaçar-se més de 100 km per poder gaudir d’una visió clara de la Via làctia.

El 2012, la Direcció General de Qualitat Ambiental va engegar el projecte d’avaluar la qualitat del cel nocturn als parcs naturals i altres espais d’interès natural de Catalunya, amb la realització de campanyes de mesurament de la brillantor del fons del cel anuals.

La brillantor del fons del cel és la brillantor o resplendor atribuïble a la radiació de fonts o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l'atmosfera. Per avaluar-la, es mesura el flux lluminós procedent del cel per unitat de superfície i d'angle sòlid.

Els resultats s’expressen en unitats de magnituds per segon d'arc al quadrat (mag.arcsec-2). Estes unitats indiquen un cel més fosc -i per tant més proper a les condicions naturals- quant més elevats són els valors obtinguts.