Artesania, fibres vegetals i la cultura popular tornen a donar-se cita a Mas de Barberans

La població del Montsià celebra este 5 i 6 d’agost la 15a edició del Racó dels Artesans i la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals

Uns 60 paradistes artesans tornaran a mostrar les seues obres a Mas de Barberans.
Uns 60 paradistes artesans tornaran a mostrar les seues obres a Mas de Barberans. | Sergi Aznar
Redacció
03 d'agost del 2017
Actualitzat a les 12:43h
Els carrers de Mas de Barberans tornaran a impregnar-se el proper cap de setmana de l’aroma de les fibres vegetals i el productes artesanals . Este 5 i 6 d’agost arriba la 15a edició del Racó dels Artesans i la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals, una cita ineludible per als amants de les peces fetes a mà amb productes sorgits de la terra.

Tot va començar al 2002 amb una petita mostra d'artesania i,a poc a poc, este petit poble del Montsià de poc més de 600 habitants ha aconseguit convertir-se en un referent de l’artesania i liderar una de les poques fires monogràfiques acreditades de Catalunya.

La fira comptarà amb 60 paradistes procedents, entre d’altres, d’Holanda, Itàlia, Japó, Anglaterra i també de l’Estat Espanyol, el País Basc i els Països Catalans, com Barcelona,  Torroella de Montgrí, Palamós, Manacor, Castelldefels, Folgueroles, Alcarràs,... i també, com no, de les Terres de l’Ebre.

Cada parada serà una mostra de les tècniques emprades pels diferents artesans així com dels diferents tipus de fibra que fan servir en els seus treballs, com el jonc, la canya, l’espart,  la pauma, el càrritx, l’olivera, cànem, vímet, bova, lli o l’esbarzer bambú.

Un dels esdeveniments centrals de la fira és la construcció d’una estructura efímera feta de fibres vegetals. L’estructura, construïda entre 31 de juliol i el 3 d’agost es podrà contemplar, doncs, durant el cap de setmana. L’estructura o estructures creades tenen una durada màxima de 2 anys i embelleixen diferents espais. El projecte d’enguany ha consistit en un petit homenatge a Josep Pujiula “El Garrell”, que va ser un artista popular d'Argelaguer.

 Al Museu també es podrà visitar, a banda de les seues exposicions permanents sobre el treball de la pauma, l’exposició ‘Cortines’ , projecte de creació en col·lectiu que va tenir el finançament del SOC durant l'any 2016. L’exposició s’inaugura el 4 d’agost. Comissariada per Mònica Guilera i Tim Johnson, mostrarà 23 cortines fetes pels participants al projecte, amb el rerefons d’un estudi de com eren les cortines tradicionals al Baix Ebre i Montsià.

L'oferta del Mas de Barberans al voltant de l'artesania també ha tingut com a protagonista en els darrers el Fibrescampus, en què els alumnes obren un diàleg entre el saber fer tradicional i la innovació, tot treballant amb una àmplia variació de fibres. Enguany hi ha hagut monogràfics de bambú i de pauma, i s’ha treballat amb mestres daneses la cistelleria tradicional i la més contemporània. També s’ha fet un curs d’intervenció a l’espai on es conjuguen materials autòctons (pollissos d’olivera, canya, pauma…) amb tècniques arquitectòniques i escultòriques d’arreu, tot des de la creació efímera.