Es queden amb sostenidors per respondre els comentaris masclistes del regidor del PP de Deltebre

Tomàs Castells va afirmar que si veiés una dona amb banyador pels locals comercials Riumar “possiblement” es giraria per mirar-la | Les paraules del regidor van arribar després de la lectura d'una carta anònima, per part de la regidora de la CUP, en què es van relatar agressions masclistes

La regidora i membres de la CUP de Deltebre i del col·lectiu F de Figa a les portes de l'Ajuntament.
La regidora i membres de la CUP de Deltebre i del col·lectiu F de Figa a les portes de l'Ajuntament. | Cedida
Redacció
13 de juliol del 2017
Actualitzat el 15 de juliol a les 14:53h
La regidora de la CUP a l’Ajuntament de Deltebre, Dayana Santiago, va abandonar este dimarts el ple municipal després d’unes paraules de caire masclista del regidor del PP, Tomàs Castells, en què afirmava que si veiés una dona amb banyador pels locals comercials Riumar “possiblement” es giraria per mirar-la, “com tots els homes la miren, com també hi ha dones que miren als homes”.

Les paraules del regidor arribaven després que Dayana Santigago, a petició del col·lectiu feminista de Deltebre F de Figa, llegís una carta anònima adreçada al regidor del PP, Tomàs Castells en particular i a la resta del consistori, en què es relataven alguns episodis d’agressions masclistes viscuts per una persona, entre elles una violació.

Juntament amb Dayana Santiago, membres de l'assemblea de la CUP i de F de Figa van abandonar la sala del ple. Un cop al carrer, van fer una acció directa a la porta de l’Ajuntament, es van treure les samarretes i es van quedar amb sostenidors per esperar la sortida del regidor. 

La carta llegida al ple d'este dimarts es va fer pública per respondre la intervenció del regidor del PP en el ple del mes de juny on, després de la presentació de la moció de la CUP  per la creació del protocol contra les agressions masclistes a les Festes Majors, Delta Fira i altres nits festives, va respondre que “a Deltebre estes coses no passen” i es va mostrar totalment en contra  de la moció: “els 6.046 hòmens de Deltebre es poden sentir avergonyits de la proposta”,  “els hòmens de Deltebre no ens mereixem passar per aquí”, va expressar. La moció es va aprovar amb els 3 vots de la CUP i ERC, l’abstenció de PDECat i Compromís d’Esquerres i el vot en contra del PP. 

Davant d’estos fets el col·lectiu feminista F de Figa va engegar una campanya de visibilització d’agressions i actituds masclistes que han patit les dones de Deltebre on volen demostrar que protocols com estos són “imprescindibles”. La campanya porta sota els lemes  #AmiTambéMhaPassat i #DeltebreSenseMasclisme ja ha rebut vora trenta cartes anònimes que expliquen agressions patides en nits de festa. 

Davant les paraules de Tomàs Castells com a reacció a la lectura de la carta, la regidora de la CUP va demanar la paraula a l’alcalde, que li va denegar, en no tractar-se d’al·lusions. La regidora va respondre igualment a micro tancat: “Saps que li diu un home a una dona quan li pega i fins i tot quan la mata? Li diu que ho fa perquè l’estima, masclisme! Vergonya me’n donaria”, aleshores  es va aixecar i va marxar del ple de la mateixa manera que ho va fer part del públic assistent, les representants de F de Figa i les membres de l’assemblea de la CUP.