Nova campanya al poblat de l'Assut de Tivenys busquen consolidar i fer accessible la torre circular del jaciment

També s’està treballant en la virtualització en 3D d’esta estructura per tal que a través d’una aplicació mòbil els visitants puguen veure com era en l’època en què el poblat estava habitat

La nova campanya a l’Assut de Tivenys s'allargarà fins al pròxim 28 de juliol.
La nova campanya a l’Assut de Tivenys s'allargarà fins al pròxim 28 de juliol. | Cedida
Redacció
11 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:43h
El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV està duent a terme estos dies la divuitena campanya d’excavacions arqueològiques al poblat ibèric de l’Assut, situat a Tivenys i propietat de la URV. Les excavacions van començar el passat dilluns, 3 de juliol i es perllongaran fins el divendres 28. Durant estes quatre setmanes els arqueòlegs tenen previst consolidar la gran torre circular que hi ha al jaciment, per tal que s’hi puga accedir. Paral·lelament a les excavacions també s’està treballant en la virtualització en 3D d’esta estructura per tal que a través d’una aplicació mòbil els visitants puguen veure com era en l’època en què el poblat de l’Assut estava habitat.

Esta torre circular, situada al punt més alt del turó, és una de les estructures més significatives del poblat. Data del segle VI abans de la nostra era (ANE) i va funcionar com un element aïllat del poblat fins a mitjans del segle V ANE, quan es va integrar dins la nova planificació urbanística de l’assentament. Es creu que era la residència del cabdill i va ser destruïda per un violent incendi a l’inici del segle II ANE. Té un diàmetre d’uns nou metres i la superfície útil interior era de 18 metres quadrats per planta.

Les excavacions d’este mes de juliol se centraran també en trobar la porta d’accés al poblat, que es creu que està just al costat d’esta torre. Fins ara ja han arribat a una profunditat de dos metres. “Encara ens queden dos setmanes de treball i estem convençuts que no tardarem a trobar-la”, apunta Jordi Diloli, director de les excavacions a l’Assut i professor d’Història Antiga de la URV.

A la campanya hi participa un equip de 12 persones entre els quals hi ha vuit  arqueòlegs de GRESEPIA i la resta són estudiants d’Història i del Màster d’Arqueologia de la URV. El pressupost amb que compten és de 18.000 euros finançats a parts iguales per la URV, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tivenys.

El jaciment ibèric de l’Assut té la particularitat que va estar ocupat ininterrompudament des del segle VII fins a l’I ANE i compta amb una complexa estructura defensiva en forma de cremallera. Ocupa una superfície de més de 4.000 metres quadrats, bona part de la qual encara no està excavada.