Alliberen 115.000 exemplars d'anguila destinats a la repoblació als rius Ter i Ebre

L’acció, impulsada pel Departament d’Agricultura, té com a objectiu que, a llarg termini, retornen al mar almenys el 40% de la biomassa d’anguiles europees respecte els seus nivells originals

Un moment de l'alliberament de les angules al riu Ebre
Un moment de l'alliberament de les angules al riu Ebre | Cedida
Redacció
10 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:52h
La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va finalitzar, divendres passat, l’alliberament de més de 115.000 exemplars d’anguiles (Anguilla anguilla), d’entre 1 i 3 grams, destinades a la repoblació. Primerament, es van alliberar 75.000 d’estos exemplars al Ter al seu pas per les poblacions d’Ullà, Verges i Colomers; i, en una segona fase, es van deixar anar els 40.000 restants a les llacunes de la Tancada i l’Encanyissada del delta de l’Ebre. Amb esta acció s’espera incrementar la població d’aquesta espècie i afavorir que els alevins arriben a l’estat adult i puguen migrar.
 
Enguany, l’alliberament l’ha portat a terme l’empresa pública Forestal Catalana, amb dos vehicles cisterna especialment adaptats per al transport d’animals vius. Esta iniciativa forma part de les actuacions previstes en els Plans de Gestió de l’Anguila Europea, que tenen per objectiu garantir la recuperació de les poblacions d’esta espècie.
 
L’anguila podria arribar a estar en perill d’extinció
 
Segons els dictàmens científics del Consell Internacional per a l'Exploració del Mar (ICES), la població d’anguila es troba fora dels límits biològics de seguretat. En base a les recomanacions de l’ICES, la Unió Europea va publicar el Reglament pel qual s’establixen mesures de recuperació de la població d’esta especie.
 
Pel que fa al comerç internacional, l'anguila està inclosa en el Conveni CITES, d’espècies que no estan necessàriament amenaçades d'extinció però que podrien arribar a estar-ho, si el seu comerç està controlat de forma estricta. En base a estes determinacions, per decisió de la Comissió Europea, el 2010 van ser aprovats els Plans de Gestió de l'Anguila Europea (PGA), que pretenen reduir la mortalitat antropogènica per aconseguir, a llarg termini, un retorn al mar d'almenys el 40% de la biomassa d'anguiles europees respecte als seus nivells originals.
 
Entre la bateria de mesures tècniques previstes en els PGA, els alliberaments d’exemplars d’anguila amb efectes de repoblació, constituixen una de les mesures de participació dels pescadors en el manteniment de les poblacions. A les Terres de l’Ebre, les entitats autoritzades per a la pesca d’angula són la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Tortosa i la Ràpita, la Confraria de Pescadors de la Verge del Carme de la Ràpita, la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Deltebre i l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume d'Enveja. Totes elles participen en el programa de repoblació, de millora de la gestió de la pesqueria i de sostenibilitat del recurs, dins els Plans de Gestió de l’Anguila Europea.