Música i poesia es fusionen en la nova edició del Festival Ebre, Música & Patrimoni

Este any el festival oferix deu espectacles repartits entre els mesos de juliol, agost i setembre

La cantautora Montse Castellà, actuant a la presentació del festival
La cantautora Montse Castellà, actuant a la presentació del festival | E.N
Redacció
05 de juliol del 2017
Actualitzat a les 19:21h
Este dimecres s’ha celebrat, a Amposta, la presentació de la nova edició del Festival Ebre, Música & Patrimoni que tindrà lloc a diferents poblacions de les Terres de l’Ebre durant els mesos de juliol, agost i setembre. En esta nova edició, el festival presenta deu espectacles en què es mesclen poesia i música, i que tenen com a escenari espais patrimonials de les Terres de l’Ebre. En algunes actuacions la poesia anirà acompanyada per música de diferents estils i, en altres, serà convertida en peces musicals interpretades per formacions o cantautors que proposen la seua recreació personal.

Adam Tomàs, alcalde d’Amposta i president del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre; i Àlex Farnós, director del Museu de les Terres de l’Ebre, han estat qui han presentat el festival. Tomàs ha destacat la voluntat de l’esdeveniment per atreure “a gent d’aquí però també de fora” ja que el territori es troba en “una dinàmica de creixement de visites”. S’ha mostrat “encantat” de poder donar continuïtat a un esdeveniment que considera “una oportunitat per a donar a conèixer lo nostre territori”. Per la seua banda, Farnós ha fet un resum de l’oferta del festival, qualificant-la com a “nova, fresca i inèdita” en un espai -les Terres de l’Ebre- “molt singular i d’inspiració per a la creació”. A més a més, ha destacat la capacitat d'este esdeveniment  per obrir espais de col·laboració entre artistes dels diferents pobles.

El festival donarà el seu tret de sortida el dia 5 juliol al Museu de Tortosa, on es fusionaran jazz i poesia en un espectacle conjunt del trio Benjamín León amb el poeta Albert Roig, que recitarà diversos poemes dels seus llibres (‘La tempesta’, ‘A l’encesa’ i ‘Córrer la taronja’). En la mateixa línia intimista, els músics Pilar Cugat (veu) i Carlos Lupprian (guitarra), junt amb l’Associació de poetes Poemes al Vent presentaran, el 29 de juliol al Castell de Móra d’Ebre, ‘Riu Valent’: un recull de cançons i poemes que evoquen la guerra civil i, en especial, la batalla de l’Ebre.

Al Museu de la Mar de l’Ebre, a La Ràpita, l'espectacle 'Aiguabarreig' se centrarà en la navegació que unix el mar i el riu, emparaulada en poemes fets peces musicals. I, també a la costa, en este cas al Marjal de Les Cases d’Alcanar, diversos poetes del territori -com Toni Bel, Víctor Canício, Miquel Reverter i Carme Crueles, entre d’altres- mostraran la seua visió del patrimoni canareu, acompanyats de música folk-electrònica del grup Alcyon. D’altra banda, a La Galera, el 10 d’agost es podrà experimentar el maridatge del jazz i el blues del compositor finlandès Ville Tolvanen, amb els poemes d’amor i desamor de Laura Altarriba. Els textos estaran relacionats amb l’exposició ‘Camins de fang i paraules’ de ceràmica i poesia finlandesa emplaçada al Centre terracota.

El dia 13 del mateix mes el protagonista serà el Mas dels Barberans, on -en el marc del IV Aplec Poètico-musical ‘Escales que pugen al cel’- es recorreran les escales emblemàtiques que comuniquen els carrers dels pobles, llegint, en cada una d’elles, poemes des rapsodes participants de l’Associació de Poetes. El 27, el festival es mou a la platja dels Eucaliptus d’Amposta, on la cantautora Montse Castellà presentarà l’espectacle ‘Dunes’, molt lligat al paisatge que l’acompanyarà de fons. I, per últim, el dia 31 hi haurà, a Godall, un recital poètic i musical que tindrà com a eix el paisatge del Montsià. També se celebrarà un concurs de pintura ràpida en què els artistes hauran d’interpretar les sensacions i emocions que els transmet aquella situació.

Al mes de setembre hi haurà dues actuacions. La primera, el dia 9, serà a Santa Bàrbara, on joves musicals locals acompanyaran un repertori poètic que girarà al voltant de l’olivera. I, finalment, l’última cita tindrà lloc a Masdenverge, enquè també músics del poble oferiran la dramatització dels poemes que parlen del municipi, amb l’acompanyament de la Unió Musical.  

La presentació ha conclòs amb una actuació de Montse Castellà, interpretant un fragment de la seua cançó ‘Lo meu poble està a la cantonada d’un mapa’.
 

La poesia anirà, en algunes actuacions, acompanyada per música de diferents estils; i, en altres, serà convertida en peces musicals Foto: E.N