Fi a dos anys de recerca de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les TE

Acte de cloenda, diumenge, al Celler Cooperatiu de Gandesa | Durant este temps, el projecte ha recollit un centenar d’elements que formen part del patrimoni immaterial ebrenc

Redacció
03 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:01h
Celler Cooperatiu de Gandesa
Celler Cooperatiu de Gandesa | Cedida
L’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) finalitza este mes de juny i ho fa en un acte de cloenda, que tindrà lloc el diumenge 9 de juliol, a les 19:30h al Celler Cooperatiu de Gandesa i que estarà presidit pel director deneral de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig. El projecte es dóna per finalitzat després de dos anys de treball de camp, recerca etnogràfica, entrevistes, elaboració i difusió de tota esta informació a través del seu espai web.

El lloc escollit per la celebració és el celler de Gandesa, una de les catedrals de vi obra de César Martinell i un element que forma part del patrimoni material de les Terres de l’Ebre, però també de l’immaterial, “ja que la seua existència va lligada a un tipus d’organització social i col·lectiva: el cooperativisme”, apunta l’IPCITE en una nota de premsa. De fet, és un dels elements que s’han enregistrat dins l’inventari de l’IPCITE dins la categoria de ‘Formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social’.

Un equip multidisciplinari de dotze persones ha treballat en l’elaboració i difusió d’este projecte, impulsat per la Direcció General de Cultura Popular, i en qual hi participen l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i el Museu Terres de l’Ebre. En total, s’han registrat 100 elements, la majoria dels quals es manifesten a diversos municipis de les Terres de l’Ebre, com les bandes de música, que tot i que es comptabilitza com un únic element, està present a 31 municipis. Això fa que, en realitat, siguen un miler les manifestacions registrades.

Tota la informació s’ha complementat amb més de 2.000 fotografies, quaranta audiovisuals i prop d’un miler de recursos documentals, que es poden consultar de forma oberta a la web de l’inventari. Esta selecció representativa del patrimoni immaterial ebrenc s’ha realitzat buscant un equilibri entre les quatre comarques de l’Ebre i també entre els diferents paisatges que formen part d’este territori, que són els que definixen la seua diversitat de costums i tradicions: el delta de l’Ebre, el Port, el riu, el mar i la plana interior. Així, entre els elements podem trobar manifestacions tan diverses com el joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita, la ventada de campanes de Pinell de Brai, la llegenda de les marfantes, els pastissets, el conreu de l’olivera o l’ofici de barquer.

El projecte es mantindrà obert i s’anirà completant progressivament, ja que el patrimoni immaterial és “ampli, complex i canviant”. Al mateix temps, s’aniran definint les aplicabilitats que este patrimoni té per contribuir al desenvolupament econòmic i social del territori. En este sentit, en l’acte de cloenda el catedràtic Josep Sebastià Cid farà una intervenció per parlar “del patrimoni com a llegat del passat que ens projecta cap al futur” i de les seues potencialitats com “element de cohesió social i desenvolupament cultural i econòmic” a les Terres de l’Ebre.

L’acte comptarà també amb la presència de l’alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz; el diputat provincial Joan Josep Malràs, en representació de la Diputació de Tarragona; i el president de la Cooperativa de Gandesa, Pere Bové. Hi haurà una copa de vi DO Terra Alta i una degustació a càrrec dels forns Federico i el Racó del Dolç de Gandesa. També actuarà la Banda Comarcal de la Terra Alta i es lliuraran 400 diplomes a les persones que han participat en el projecte.