La Diputació enderroca el monòlit franquista del Coll del Moro, a Gandesa

Va ser inaugurat l'any 1953 en un espai de gairebé 500 metres d'alçada i utilitzat com a observatori durant la Guerra Civil

Treballs d'enderroc que s'estan duent a terme este dimarts sobre el monòlit franquista del Coll de Moro.
Treballs d'enderroc que s'estan duent a terme este dimarts sobre el monòlit franquista del Coll de Moro. | Cedida
Redacció
30 de maig del 2017
Actualitzat el 31 de maig a les 10:27h
La Diputació de Tarragona ha iniciat este matí de dimarts la retirada del monòlit franquista situat a la finca del Coll del Moro, al terme municipal de Gandesa. Esta actuació ha anat a càrrec de l'empresa adjudicatària dels treballs, un cop realitzada la corresponent acta de replanteig a la mateixa finca, propietat de la Diputació. Les pedres que formaven esta construcció commemorativa es traslladaran a un magatzem de la Diputació.

El monòlit, de quatre per cinc metres i amb simbologia franquista, es va inaugurar l'any 1953 en este espai, situat a gairebé 500 metres d'alçada i utilitzat com a observatori durant la Guerra Civil. Mentre duren els treballs, l'accés a la finca romandrà tancat per qüestions de seguretat.

La retirada del monòlit es produeix després que, l'any passat, el Ple de la Diputació donés llum verda al tràmit previ de delimitació i georeferenciació de la finca. En la mateixa sessió, també es va aprovar una moció sobre la retirada d'esta construcció franquista i de la resta d'elements associats del seu entorn, i es van revocar els antics reconeixements atorgats al general Franco, com el de President Honorari de la Diputació, la Medalla d'Or de la Província, i la concessió del bastó de comandament d'Alcalde Honorari i Perpetu dels municipis de la demarcació de Tarragona.

D'altra banda, també es va redactar un projecte de retirada del monòlit i es va fer un acord de cessió dels terrenys per tal que l'Ajuntament de Gandesa puga dur-hi a terme excavacions arqueològiques a les restes iberes localitzades en este espai. De la seua part, el Departament de Cultura de la Generalitat va donar el vistiplau a l'enderroc d'esta estructura commemorativa, i farà el seguiment arqueològic de les restes iberes.