Gambús demana empara a la Comissió Europea per garantir la preservació del Delta de l’Ebre

L'eurodiputat alerta de la necessitat d’actuacions urgents per preservar la costa deltaica davant la regressió

La regressió amenaça espais naturals i propietats a la costa del Delta.
La regressió amenaça espais naturals i propietats a la costa del Delta. | Sílvia Berbís
Redacció
11 de maig del 2017
Actualitzat a les 10:26h
L’eurodiputat Francesc Gambús ha posat en coneixement de la Comissió Europea la situació actual dels espais naturals del Delta de l’Ebre i la necessitat d’actuacions urgents per preservar la costa deltaica davant la regressió.

A través d’una pregunta parlamentària, l’eurodiputat, que és l’únic català a la Comissió de Medi Ambient del Parlament, ha requerit al govern europeu si disposa d’informes presentats per l’executiu espanyol en referència a la preservació dels espais naturals del Delta de l'Ebre i, en especial, de les seves zones costaneres, bancals, barreres de protecció, dunes i llacunes d'aigua dolça.

En cas de no disposar de la informació, Gambús ha reclamat a la Comissió Europea que interpose mesures per garantir la protecció dels espais mediambientals. En esta línia, l’eurodiputat independent del Grup del Partit Popular Europeu ha instat la Comissió a “elaborar recomanacions per tal que el govern espanyol preserve els espais naturals i els aiguamolls del Delta de l’Ebre i del parc de Doñana”.

Esta comunicació amb la Comissió Europea s’ha produït després que el Parc Natural del Delta de l’Ebre haja hagut d’actuar d’urgència per preservar les llacunes d’aigua dolça del tram final de l’Ebre -els calaixos de l’illa de Buda-, que després del temporal que va afectar la costa deltaica a principis d’any van quedar envaïts per aigua de mar i encara no s'havien regenerat naturalment.

Francesc Gambús ha destacat el gran valor ambiental d’estos calaixos -llacunes d’aigua dolça- i ha assenyalat que “cal actuar davant l’avenç imparable de la regressió d’aquests espais naturals”. “Un dels motius d’aquest avenç és la reducció de l’aportació de sediments”, ha apuntat i ha insistit que “són els estats membres, en aquest cas l’espanyol, qui tenen la responsabilitat de l’aplicació de la legislació mediambiental de la UE, així com de la Directiva Marc de l’Aigua. Per això, reclamem a la Comissió Europea que vigili amb urgència la seva correcta aplicació davant els perills de regressió existents”.

L’eurodiputat democratacristià ja ha presentat diverses preguntes parlamentàries i esmenes per reclamar la protecció mediambiental del Delta de l’Ebre davant les amenaces visibles per la manca de sediments, per l’acció del canvi climàtic i per la menor aportació d’aigua dolça que fa disminuir la qualitat ecològica del tram final del riu i augmentant la salinitat. La Unió Europea finança els projectes Ebre-Adminclim i Delta-Lagoon dins del programa LIFE per tal de garantir la protecció mediambiental del Delta de l’Ebre.