Taurins i ajuntaments ebrencs signen un acord de defensa de les festes amb bous

L'acord consta de tres punts, on es demana respectar la llei que regula els correbous, compromís amb la tradició taurina, i defensar i promoure cadascuna de les modalitats

Un moment de la trobada entre alcaldes, regidors i membres de l'Agrupació, este dissabte a Alcanar.
Un moment de la trobada entre alcaldes, regidors i membres de l'Agrupació, este dissabte a Alcanar. | ACN
ACN
07 de maig del 2017
Actualitzat a les 9:51h
Pocs dies després d'iniciar una nova temporada taurina, l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre ha volgut donar un pas més en la defensa de la festa involucrant als ajuntaments dels municipis on se celebren actes amb bous. L'emplaçament escollit ha estat el mirador d'Alcanar i a la trobada, que ha tingut lloc este dissabte, hi han assistit alcaldes i regidors de bona part de la vintena de poblacions que celebren bous a l'Ebre. L'Agrupació ha convidat els alcaldes a signar el que han anomenat: Acord d'unitat i convivència per la festa dels bous. El manifest consta de tres punts: respecte i protecció a la llei 34/2010 que regula les festes tradicionals amb bous a Catalunya, defensa i promoció de cadascuna de les modalitats de la festa amb bous, i compromís en la tradició i la cultura des de la unitat i la convivència.

La majoria d'alcaldes i regidors de municipis i pobles on se celebren bous van respondre a la crida feta per l'Agrupació d'assistir a una jornada "d'unitat i convivència" a Alcanar, aprofitant que la setmana vinent començaran les festes de Sant Isidre, amb la celebració d'actes taurins. En total són 26 pobles de les Terres de l'Ebre els considerats taurins i des de l'Agrupació se'ls ha demanat un pas endavant en el seu compromís en la defensa dels bous. 

Sense previ avís en alguns casos, l'Agrupació va demanar als alcaldes i regidors assistents a la jornada que signessen un manifest de suport a la festa. L'acord consta de tres punts on es demana respectar la llei que regula els correbous, compromís amb la tradició taurina, i defensar i promoure cadascuna de les modalitats de la festa amb bous. En este punt, es detalla que esta tasca de defensa i promoció hauria de fer-se des de les administracions locals. "Que divulguen sense complexes la singularitat d'estes festes, que no hem d'oblidar que són un tret identitari del nostre territori al qual tots hauríem de donar valor", continua el manifest.

Tots els representants municipals assistents han signat el manifest i, alguns d'ells, s'han compromès a passar-ho pels respectius plenaris. "Perquè tinga plena validesa ho hem d'aprovar al ple dels ajuntaments", ha animat la regidora de Festes d'Alcanar, Mercè Fischer, a al resta de companys. Entre estos alcaldes hi havia representants d'ERC -Amposta, Sant Carles de la Ràpita, l'Aldea, Xerta, entre altres-; PDeCAT -Deltebre, EMD Jesús, entre altres; i PSC –Sant Jaume d'Enveja.

El president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, Ximo Martí, va agrair l'esforç que fan molts alcaldes per defensar la festa dels bous, i els va demanar que també ho facen més enllà del territori i davant dels màxims representants dels partits polítics on militen. "No us avergonyiu de passar el Coll de Balaguer i dir que sí que al vostre poble es fan bous i que es capllacen i que s'embolen", ha manifestat Martí, que els ha retret que, algun cop, per picabaralles entre partits polítics es qüestione l'afició taurina. "Us demanem que us entengueu en el tema dels bous, que sumem junts, que el bou no surta perdent", ha afegit.

En el manifest, l'Agrupació recorda les diferents modalitats de festes amb bous que es fan a l'Ebre: capllaçat, embolat, a la mar, al carrer i desencaixonaments; així com el flux econòmic que reporta, els llocs de treball, així com el patrimoni genètic de la selecció de la cria d'estos animals braus. Els taurins confien que este acord "d'unitat i convivència" puga blindar la festa dels bous davant iniciatives com la ILP presentada fa poques setmanes a Cardona (Bages).