Veïns de l'Aldea denuncien un allau de robatoris i demanen més vigilància davant furts reiteratius

Entre els afectats hi ha ramaders i agricultors que han hagut d'incrementar la mesures de seguretat a les seues propietats

ACN
04 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:14h
Aurelio Tena, ramader de l'Aldea, simulant amb els estris que van abandonar els lladres com li van forçar la reixa del seu corral.
Aurelio Tena, ramader de l'Aldea, simulant amb els estris que van abandonar els lladres com li van forçar la reixa del seu corral. | Anna Ferràs
Un grup de veïns de l'Aldea han decidit denunciar públicament l'allau de robatoris dels quals són víctimes des de fa molt temps, de fet, ja són uns quants anys. De petits furts d'animals dels ramats, algunes verdures o estris i combustible agrícola, s'ha passat darrerament a robatoris amb força que, a sobre, els generen greus desperfectes a les seues propietats. Molts dels afectats, ramaders i pagesos, reconeixen que no han denunciat els fets als Mossos d'Esquadra, desconfiats per l'efectivitat de la justícia. En els últims mesos, la policia té constància de tres denúncies, dos per furts de corders i un tercer per un robatori al magatzem de menjar de Càritas de l'Aldea. Ara s'investiga si tots els fets estan relacionats amb els mateixos sospitosos, un grup de joves del poble.

Una desena de veïns de l'Aldea s'han concentrat este dijous al matí a l'entorn de l'Ermita per denunciar que estan cansats de patir robatoris i furts. "Tenim molts problemes. Ja són cinc vegades que he trobat les reixes arrencades i on tinc el bestiar, cada dos per tres, em prenen algun animal. És una impotència total i veiem que la justícia no fa el que caldria", ha reclamat Aurelio Tena, un dels principals afectats. "Vivim moments molt delicats", ha afegit. 

El crit d'atenció d'este grup de veïns de l'Aldea perseguix sobretot que intervinguen les autoritats, sobretot municipals. Este divendres, es reuniran amb l'alcalde del municipi, Dani Andreu, per exposar-li el seu malestar i reclamar solucions i més vigilància, sobretot perquè les sospites i els indicis relacionen un petit grup de joves del poble amb molts d'estos furts.

Descontents amb l'efectivitat de la justícia, molts dels afectats ni tan sols denuncia els fets que patix. "Si agafen algú, van a judici i, total, entren per una porta i surten per l'altra. No els fan res. Encara se'n riuen. No es pot fer res", ha lamentat derrotat un altre ramader, Gaspar Arasa. "Et trobes amb això i tens unes enrabiades que és per vendre els animals i llançar-ho tot", ha dit. 

Els veïns afectats han augmentat les mesures de seguretat a les seues propietats. Han posat més balles, han aixecat barrots, han tancat amb cadenats i han desplegat alarmes per magatzems i corrals. "Les alarmes no paren de saltar per les nits. Ells ho van intentant", ha apuntat Josep Arques, agricultor de l'Aldea. A Arques li han robat diverses vegades combustible de la maquinària agrícola. "Toquen animals, gasoils, productes del camp quan es venen cars i si ningú fa res, nosaltres hem d'actuar amb les armes que tenim per veure si s'actua perquè ens deixen tranquils i no ens perjudiquen", ha defensat el pagès. "La sensació és que si nosaltres no ens espavilem, ningú farà res per nosaltres", ha afegit. 
 

Pla general d'alguns dels veïns de l'Aldea que s'han concentrat a l'Ermita del municipi per denunciar una allau de robatoris. Foto: Anna Ferràs