Litterarum reivindica la identitat cultural del territori a partir del mot «ebrenc»

La Fira del Llibre Ebrenc recopilarà 2.500 títols i les novetats editorials de 30 autors i promocionarà el mot 'ebrenc'

Moment del tast de l'espectacle 'Les passions de la menestrala', que es podrà veure al Llitterarum.
Moment del tast de l'espectacle 'Les passions de la menestrala', que es podrà veure al Llitterarum. | Cedida
ACN
04 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:55h
La catorzena edició de la Fira del Llibre Ebrenc vol promocionar la identitat cultural del territori a partir del terme 'ebrenc', incorporat al Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC2) el 2015, a petició de la mostra. Per fer-ho es distribuirà una samarreta de color verd, el color del riu, amb la frase "Sóc ebrenc-a". L'objectiu és socialitzar el mot i el sentiment territorial.

En esta nova edició de la mostra repetirà la gran carpa llibreria, amb més de 2.500 títols i les novetats editorials de 30 autors. Al mateix temps, la desena edició de Litterarum, la fira d'espectacles literaris de Catalunya, ha presentat un tast dels espectacles que s'hi podran veure. Hi haurà una adaptació de Valer Gisbert de l'obra homònima de Francesca Aliern o l'espectacle de cloenda creat per Artur Gaya, Laia Oliveras, Paco Prieto i Kike Pellicer, entre d'altres.

La samarreta amb el mot 'ebrenc –a' es vendrà a un preu de 8 euros els dies de la Fira i després es podrà adquirir també a les llibreries de referència, la Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d'Amposta. Fruit d'un acord entre la Fira del Llibre Ebrenc i l'Associació Jeroni de Moragas, serà esta entitat, que treballa i promou tallers ocupacionals amb persones discapacitades, qui produirà les samarretes i rebrà els beneficis que es generin de la venda.

La Llanterna Teatre Municipal de Móra d'Ebre, on es celebra el Litterarum entre el 25 i el 28 de maig, ha acollit un tast d'un dels principals espectacles ebrencs que es representaran a la desena edició de la Fira d'espectacles literaris. Es tracta de 'Les passions de la Menestrala', creat pel director ebrenc Valer Gisbert a partir de l'obra homònima de l'escriptora de Xerta Francesca Aliern. També s'hi podran veure 'Dunes', amb Montse Castellà i Laura Borràs, inspirat principalment en l'obra de Zoraida Burgos, i 'La casa de la memòria', creada també per Valer Gisbert a partir de textos d'Artur Bladé per redescobrir d'una manera diferent l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre. 

Com a espectacle de cloenda, s'ha triat 'Sense pistola', creació dels ebrencs Artur Gaya, Laia Oliveras, Paco Prieto i Kike Pellicer que recupera i musica poemes de l'obra 'Bes Nagana' d'Enric Casasses.