La DO Terra Alta alça la veu contra la implantació de 3 nous parcs eòlics a la comarca

Els viticultors lamenten que la implantació eòlica al territori s'ha fet sense una gestió sostenible del i sense valorar a fons l’efecte dels seus impactes

Parc eòlic
Parc eòlic | Josep M. Montaner
Redacció
26 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:14h
El Consell Regulador de la Denominació d’Origen (CRDO) Terra Alta ha aprovat un document on mostra la seua posició contraria al projecte de construcció de 3 nous parcs eòlics als municipis de Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca i Batea. El projecte preveu la implantació de 30 aerogeneradors a la zona, que se sumarien als ja implantats en els 7 parcs concentrats en els municipis del nord de la comarca.
 
“Ningú pot posar en dubte la solidaritat demostrada fins ara per la comarca de la Terra Alta en el desenvolupament energètic del país”, afirma Joan Arrufí, president de la DO Terra Alta. Tot i que des del CRDO reconeixen el valor de les energies renovables, volen fer contar que fins ara esta implantació eòlica "s’ha portat a terme sense una gestió sostenible del territori i sense valorar a fons l’efecte dels impactes derivats de l’acumulació massiva d’infraestructures eòliques i energètiques".

Els principals actius econòmics de la Terra Alta són el turisme i l’agricultura, amb el paisatge com a principal protagonista. Segons Arrufí, “tota esta activitat es veurà afectada si es porta a terme una massificació eòlica al territori. Afectarà les realitats existents i el potencial desenvolupament dels sectors vitivinícola i turístic”.
 
La DO Terra Alta i altres associacions i entitats de la comarca treballen per impulsar el projecte 'la Ruta del Vi de la Terra Alta' que engloba una sèrie de paisatges que el CRDO aposta per protegir. “La protecció del territori i del paisatge ha de formar part integrant d'este projecte". Paratges com lo Massalucà, Els Barrancs, Valvall, o la Vall dels Prats, tots afectats per aquest nou projecte de parcs eòlics,  "queden com a últims racons originals de la Terra Alta com a territori agrari, amb un horitzó d’altiplà i barrancs, per això és prioritari protegir estos actius de la massificació eòlica”, sentencia Arrufí.