Entitats de protecció animal demanen actuacions urgents després de l'incendi a l'Illa dels Bous

Progat Deltebre i AnimaNaturalis envien una carta dirigida al delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, per tal que l'Administració s'implique en la gestió de l'espai

Arbres cremats després de l'incendi a l'Illa dels Bous.
Arbres cremats després de l'incendi a l'Illa dels Bous. | Cedida per Animalista TE
Redacció
20 d'abril del 2017
Actualitzat a les 11:37h
Les entitats en defensa dels animals Progat Deltebre i AnimaNaturalis reclamen mesures urgents per a protegir els bous de l'Illa de Vinallop després que este dimarts es declarés un incendi en este espai natural, presumiblement intencionat, i que va afectar segons han informat els Bombers de la Generalitat, 1 ha de massa forestal.

Segons van detallar els Bombers, es van encendre soques en fogueres separades, justament en una època màxim risc, ja que els xops escampen un borrissol altament inflamable i diversos focus van cremar simultàniament. Tenint en compte estos factors, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals investiguen les causes de l’incendi, que podria ser intencionat.

Les portaveus de Progat Deltebre i AnimaNaturalis s’han mostrat “molt preocupades” perquè encara no s'ha pres cap decisió sobre com garantir la seguretat i benestar del ramat de 17 bous que viuen “atrapats” a l’Illa, i han reclamat “mesures urgents” en una carta dirigida al Delegat de del Govern de les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. En la carta, insisteixen que es prenguen en consideració les seues propostes per a una “gestió ètica” de la població dels bous i vaques que habiten l'Illa.

Des d'AnimaNaturalis i Progat Deltebre asseguren que es té constància d'activitats constants que destorben la vida dels animals i contravenen la normativa dels espais naturals recollits al PEIN: freqüentació, caça i pesca furtives, fogueres, tala d'arbres o branques i abocaments il·legals. També s'ha trobat llenya acabada de tallar, tot i que a l'illa habiten exemplars d'arbres i vegetació del bosc de ribera de l'Ebre considerats "habitat d'interès comunitari".

En este sentit, una de les 11 propostes de Progat Deltebre i AnimaNaturalis, recolzades per l'Associació de Veterinaris Abolicionistes de la Tauromàquia i Contra el Maltractament Animal, i el santuri d'animals El Hogar Provegan, és la instal·lació urgent de cartelleria oficial de la Generalitat, senyals d'avisos i prohibicions relacionades no només amb els bous, sinó amb l'entorn de l'illa i la seua condició d'espai natural.

Aïda Gascón explica que des d'AnimaNaturalis s'està recolzant econòmicament la gestió dels voluntaris animalistes de l'Ebre per a proveïr d'aliment els animals: "Els bous i vaques de l'Illa estan més bé que mai, gràcies al compromís dels voluntaris que van a donar-los menjar regularment, però això no pot durar eternament, es necessita la implicació del Govern, que actualment encara és nul·la".