Tortosa comença una nova fase d‘excavacions arqueològiques al solar de davant la catedral

Els treballs comencen dilluns, duraran un mes i permetran aprofundir en la troballa de l'absis de la primera església visigoda de la ciutat

Part de les excavacions del solar de davant de la catedral de Tortosa, amb el monument franquista del riu Ebre al fons.
Part de les excavacions del solar de davant de la catedral de Tortosa, amb el monument franquista del riu Ebre al fons. | ACN
ACN
31 de març del 2017
Actualitzat a les 20:10h
La tercera fase de les excavacions arqueològiques al solar de davant la catedral de Tortosa s'iniciarà dilluns i s'allargarà durant un mes. L'objectiu és aprofundir en la troballa de l'absis del que podria ser la primera església visigoda de la ciutat i comprovar si hi ha més restes del temple. Les excavacions ocuparan una part del carrer Croera però els vianants podran continuar passant. El pressupost d'aquesta tercera fase d'excavacions és de 28.000 euros. La primera tinent d'alcalde d'Urbanisme, Meritxell Roigé, ha explicat que els nous treballs també permetran aprofundir amb el tram de muralla trobat i determinar la cronologia exacta de la construcció. Un cop acabada esta tercera fase es posarà en coneixement de Patrimoni de la Generalitat per tal d'establir la importància i l'encaix de la troballa alhora d'urbanitzar l'entorn de davant la catedral. L'Ajuntament confia poder licitar enguany el projecte.

En la segona fase de les excavacions arqueològiques al solar de la catedral de Tortosa, i que havia de ser la darrera, duta a terme en la segona quinzena del mes de setembre, es va descobrir l'absis d'una església visigòtica, que podria datar-se a l'entorn del segle VI, tenint en compte que hi ha documentada l'existència del que es coneix com el primer bisbe de Tortosa, Monsenyor Ursus, per la seva participació al Concili de Tarragona l'any 516. 

Sota un tramat urbanístic d'època medieval andalusina s'ha localitzat una gran estructura mural de forma semicircular, identificada com una part de l'absis d'un edifici religiós cristià. També han aparegut fragments de rajoles decoratives, característiques dels edificis religiosos d'època visigòtica. També les restes funeràries aparegudes a l'entorn de la basílica, i muralla endins de la ciutat - sota l'edifici contigu de l'Hospitalitat de Lourdes-, i la successió d'espais religiosos al llarg de la història que s'observa en la mateixa zona -temple romà, basílica visigòtica, mesquita andalusina, catedral cristiana-, indicaria l'emplaçament en este espai del primer complex episcopal de Tortosa.

L'edifici hauria estat enderrocat en època andalusina, moment en el qual l'absis fou travessat per la construcció d'una estructura important del clavegueram de la zona i cobert d'edificacions residencials. Alguns dels carreus de pedra presents en el parament dels murs medievals estan reutilitzats, procedents en molta probabilitat, del desmuntatge de l'antiga església.