La descontaminació dels terrenys d'Ercros a Flix s'allargarà fins al 2022

Abans de l'11 de desembre d'este 2017 es tancarà la producció de clor

L'empresa tancarà la producció de clor amb mercuri abans de finals d'any.
L'empresa tancarà la producció de clor amb mercuri abans de finals d'any. | Cedida
Sílvia Berbís
14 de març del 2017
Actualitzat el 15 de març a la 13:27h
L’empresa Ercros tancarà abans de l’11 de desembre d’enguany la producció de clor a Flix. És la decisió anunciada per la companyia davant l’imperatiu legal de fer el canvi de tecnologia abandonant l’actual, l’electrolisi amb mercuri, i passar a membrana, o dixar de produir. Quedarà en activitat, a manca d’una decisió confirmada, la planta de fosfat dicàlcic, amb 37 treballadors i ubicada en un petit espai dins del gran recinte industrial d’Ercros, que ocupa un total de 30 hectàrees.

L’estat dels terrenys sense activitat és una de les preocupacions al municipi. Ercros va iniciar al 2004 treballs de caracterització del sòl, estudis hidrològics i d’aigües subterrànies per determinar l’índex de contaminació després de gairebé 120 anys d’activitat química i recentment els ha acabat i entregat a l’Agència Catalana de Residus, que els haurà de validar. Segons els resultats obtinguts en més de 400 punts sondejats, i en base a la legislació de sòls en vigor, Ercros defensa que ‘només’ el 8% dels terrenys es poden catalogar com a “contaminats”.  És sobre estos terrenys on ja va començar l’any 2012 actuacions de sanejament que, segons ha anunciat la companyia, continuaran fins l’any 2022. Estos treballs inclouen la incineració de 1000 tones de residus líquids orgànics detectats al subsòl –fins ara ha sotmès a tractament tèrmic 200 tones-, el confinament de 19.000m3, equivalent a 7,6 piscines olímpiques, de residus sòlids i la depuració de 24 piscines olímpiques d’aigua subterrània. A més, Ercros afirma que actuaran també fora de la zona declarada contaminada, amb 9 accions addicionals previstes per a enguany i el 2018, com ara el desmantellament de naus i instal·lacions en desús, en concret l’antic magatzem exterior i l’antic magatzem Alsuta, entorn als que s’havia despertat controvèrsia pels límits en què una persona pot transitar-hi sense assumir riscos cancerígens. Ercros assegura que durà a terme els treballs de sanejament oportuns perquè el llegat de la seua centenària activitat no hipoteque el futur industrial del municipi.

“Hem analitzat exhaustivament, mitjançant més de 400 sondejos, les 30 hectàrees de terreny industrial, i les zones contaminades es limiten a un 8% del total”, sosté la directora de la secretaria general d'Ercros Teresa Conesa. Segons el director de la divisió de derivats del clor de la signatura, Agustín Franco, a la resta de terrenys industrials de l’empresa, “existeixen zones afectades per mercuri o organoclorats en alguns punts, però en nivells que no arriben al grau per ser considerats contaminats, molt inferiors a la zona així catalogada”. Tot i això, en estes zones afectades es preveu un conjunt d’actuacions que consistixen en el desmantellament dels magatzems abans citats, on també s’extrauran sòls impactats. Aquí i en altres zones es duran a terme actuacions de sanejament del subsòl afectat per compostos orgànics volàtils, que s’extrauran i enviaran a una planta de tractament.

Este conjunt de tasques juntament amb la redacció del projecte de descontaminació de la planta d’electròlisi ara en activitat, es preveuen fins a finals del 2018. Una mica més trigarà en acabar les tasques programades a l’espai declarat contaminat, perquè fins al 2022 caldrà anar extraient residus líquids orgànics detectats al subsòl –el 60% és hexaclorobutadiè, i la resta altres organoclorats-, per ser enviats a la incineradora de Constantí. Fins ara han passat per aquest procés 200 tones d’estos líquids. L’aigua del subsòl, 64.000 m3, equivalents a 24 piscines olímpiques, també és sanejada, en este cas a la planta depuradora amb carbó actiu. A més, Ercros ha confinat en esta zona, anomenada Antic Dipòsit i L’Aubal, un dipòsit històric de 19.000 m3 de residus tòxics, és a dir, 7,6 piscines olímpiques. En total, l’empresa afirma que ha destinat a projectes de caracterització 5 milions d’euros, i aprovisiona 12 milions per a futures actuacions de sanejament.

"Sense risc" per a les persones

Amb tot, tant la Conesa com el director de la divisió de derivats de clor han volgut remarcar que "ni al 8% contaminat no hi ha risc per a les persones, de fet, hi ha absència de risc per a la salut a tot el recinte de la fàbrica, d’acord amb el que estableix no només la normativa de sols contaminats sinó també en el marc legal de prevenció de riscos laborals i seguretat industrial". L’empresa defensa la metodologia aplicada sobre més de 400 punts de sondeig i recollida en 24 estudis ja entregats a l’Administració.

Sectors ambientalistes i alguns experts en contaminació de sòls reclamen major exigència en els controls i en la legislació per a una eliminació més exhaustiva de l’afectació als sòls. I és que una de les preocupacions a Flix és poder posar a l’abast d’altres indústries l’enorme recinte que Ercros ha anat abandonant pel que fa a l’activitat. Amb el projecte de reindustrialització, en el que participa Ercros i també el departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat i l’Ajuntament de Flix, s’han fet contactes i prospeccions amb 2.190 empreses a Espanya i les 100 més grans d’Europa del sector de la química bàsica, el reciclatge i el tractament de residus, amb empreses internacionals fora d’Europa fabricants de productes químics i amb empreses del sector públic, grans enginyeries i operadors ferroviaris.

Este dimecres la Comissió de seguiment tècnic per a la problemàtica de Flix visitarà les instal·lacions d’Ercros i les actuacions de descontaminació que s’estan fent a la zona de l’Aubal.