Indemnitzaran amb 1.260 euros/ha els pagesos de l'hemidelta dret que facen guaret contra el caragol maçana

El Departament d'Agricultura organitza xerrades informatives amb els arrossaires del delta de l'Ebre per detallar les mesures previstes esta campanya

Dos exemplars de caragol maçana.
Dos exemplars de caragol maçana. | Sílvia Berbís
Redacció
10 de març del 2017
Actualitzat a les 19:10h
El Departament d'Agricultura indemnitzarà amb 1.260 euros per hectàrea —amb un increment de 120 euros per hectàrea respecte el període anterior— els agricultors de l'hemidelta dret afectats pel caragol maçana que hagen de fer guaret en les seues parcel·les. La mesura del guaret consistix a deixar sense cultiu la terra durant un temps prolongat amb l'objectiu que el caragol maçana no tingue les condicions òptimes per reproduir-se ni envair camps propers o instal·lacions hidràuliques i finalment no sobrevisque.

Esta mesura es reforça amb dos tractaments amb saponines, segons ha informat la conselleria en un comunicat. L'actuació s'emmarca en el Pla de lluita i eradicació contra el caragol maçana, aprovat el 24 de febrer per la Comissió tècnica.
 
Dilluns 13 i dimarts 14 de març, a les 19.30 hores, membres del DARP de les Terres de l'Ebre faran dos reunions informatives per explicar de primera mà als pagesos del Delta en què consistixen les noves mesures que entraran en vigor este 2017. Dilluns s'efectuarà al local d'Arrossaires del Delta —hemidelta esquerre— i dimarts al local de la Comunitat de regants de la Dreta —hemidelta dret—. Estes reunions estaran dirigides pel director dels Serveis Territorials del Departament a Terres de l'Ebre, Ferran Grau.
 
En totes dos reunions es farà esment de la situació actual del caragol maçana en tot el Delta, remarcant-ne les diferents incidències als dos hemideltes, i s'explicarà el Pla de lluita i eradicació del caragol.
 
Mentre en la reunió de l'Esquerra s'insistirà en l'ampliació dels punts de neteja de maquinària i en les mesures del maneig del caragol en camps —eixut hivernal, crema de la palla, aplicació de les saponines i sembra en sec—,  en la del Dret es presentarà les actuacions d'eradicació total de caragol de camps i xarxes de drenatge.
 
I en les dos reunions es precisarà que, tant les actuacions del pla com les mesures de la resolució, han estat validades per la Comissió Tècnica del Cargol Poma i que, paral·lelament, també s'estan efectuant accions de recerca per tal d'aconseguir nous productes fitosanitaris i nous sistemes de maneig del cultiu de l'arròs que milloren el control de la plaga. Cal recordar que els objectius bàsics del Projecte mediambiental de la lluita contra el caragol maçana i per a la millora de la biodiversitat al Delta són disminuir la presència de caragol en l'hemidelta esquerre, fins a nivells que no posen en risc el cultiu de l'arròs, eradicar-lo en l'hemidelta dret, mantenir i millorar la biodiversitat, i potenciar la recerca aplicada. Com a novetats en el pla d'enguany es planteja el control total de la higiene de la maquinària agrícola i de tots els moviments dels planters d'arròs.
 
Altres  temes que es tractaran seran l'ús de les saponines, l'ús d'altres mesures alternatives com la salinització, quan i com es pot captar directament aigua de l'Ebre, què cal fer si es troben caragols maçana a la propietat, l'obligatorietat dels guarets i les seues indemnitzacions en l'hemidelta dret, els avantatges de la sembra en sec, i el perill d'ús de productes fitosanitaris no autoritzats.
 
Estes dos reunions s'emmarquen en un context d'apropament directe entre el DARP i el sector i de corresponsabilitat en les decisions. En este sentit, la Comissió Tècnica de Lluita contra el Cargol Poma, formada per representants de diferents departaments de la Generalitat i per representants de productors i Comunitats de Regants, es reunixen de forma periòdica i avaluen conjuntament l'evolució de la plaga i les mesures més adequades a prendre en cada moment.