Els nivells de pol·len fan preveure una de les pitjors primaveres per als al·lèrgics

«Serà una primavera dura, que la gent es prepare perquè les plantes venen carregades», advertixen els investigadors de la UAB | La Societat Catalana d'Al·lèrgia alerta de l'augment de patologies associades

La SCAIC alerta d'un augment de patologies associades a l'al·lèrgia al pol·len.
La SCAIC alerta d'un augment de patologies associades a l'al·lèrgia al pol·len. | Europa Press
Redacció
07 de març del 2017
Actualitzat a les 19:12h
La primavera que s'acosta serà una de les pitjors per als al·lèrgics dels darrers anys. En este sentit els investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB preveuen que el nivell de pol·len a l'atmosfera serà "alt" esta pròxima primavera, especialment pel que fa a espècies com el plataner, la parietària, les gramínies o l'olivera. En este web es pot seguir el nivell de pol·len per espècie i per localitat.
 

XAC-10-2017 by naciodigital on Scribd



"Serà una primavera dura, que la gent es prepare perquè les plantes venen carregades", ha etzibat la directora de l'ICTA, Jordina Belmonte. Davant d'este escenari, cada vegada més habitual, la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) alerta d'un augment de patologies associades a l'al·lèrgia al pol·len, acompanyada d'una "manca d'equitat territorial" pel que fa a la presència d'especialistes sanitaris.

El plàtan és una espècie completament urbana que ha començat a pol·linitzar "puntualment" en els darrers dies, amb alts índexs d'afectació. Només a la ciutat de Barcelona, el 50% de pol·len que hi ha a l'aire és de plataner. També la pol·linització del xiprer o l'olivera poden comportar importants problemes de salut. En el cas de l'olivera la seua presència més important es dóna a la zona de Tarragona.

Pel que fa a la resta d'espècies, les gramínies, amb una forta presència a Lleida; la parietària, amb Girona com a territori de referència, o les herbes cupressàcies també són altres de les que més afecten la població, segons apunten els especialistes de la UAB. No totes pol·linitzen en la mateix moment de l'any, però és a la primavera quan és més freqüent. L'afectació també varia en funció de si l'entorn és urbà o rural.

A banda del tipus d'espècie i la seua ubicació, les condicions ambientals del planeta també afecten a les característiques dels pòl·lens. L'augment de la temperatura a la Terra i l'increment de les emissions de CO2 allarguen el període de pol·linització i també afavorixen a una major producció.

Un 50% d'al·lèrgics el 2050
Este context favorable a la pol·linització ha provocat que en els últims anys el nombre de la població al·lèrgica haja passat del 15% al 25%, i la previsió és arribar al 50% d'al·lèrgics el 2050, un escenari que complicarà l'atenció dels pacients, segons les previsions de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC).

La seua presidenta, Teresa Dordal, explica que un percentatge important d'al·lèrgics tenen una afectació lleu i moderada, però també n'hi ha de greus que requerixen una atenció sanitària especialitzada i de qualitat, que "no està implantada a tot arreu". Preocupa, assegura Dordal, la "manca d'equitat territorial" pel que fa a l'accés als al·lergòlegs de la sanitat pública.

Segons denuncia la SCAIC, a totes les comarques gironines només hi ha dos especialistes al·lergòlegs, un per a tot el Maresme, cap a Osona ni a l'Alt Penedès, mentre que les llistes d'espera en alguns centres del Baix Llobregat és de dos anys.

A hores d'ara, de fet, l'única "esperança" per a les persones al·lèrgiques que podria fer canviar la tendència seria topar amb una primavera molt plujosa o bé molt calorosa que podrien fer perdre intensitat a la campanya de pol·linització. Inicialment, però, les previsions a llarg termini és que la primavera sigue més aviat "seca".