Deltebre no en té «ni per començar» amb la inversió de Costes pels temporals

Lluís Soler assegura que qualsevol euro que arribe "benvingut siga" però que cal "prioritat política" per salvaguardar el litoral deltaic

Treballs de l'Ajuntament a la zona dels Vascos i el camí d'accés a la península del Fangar.
Treballs de l'Ajuntament a la zona dels Vascos i el camí d'accés a la península del Fangar. | Sofia Cabanes
ACN
25 de febrer del 2017
Actualitzat a les 9:11h
L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, considera "insuficient" els 1,3 MEUR que Costes de l'Estat invertirà a tota la demarcació de Tarragona pels temporals del passat mes de febrer. Soler valora positiu qualsevol euro que arribe al territori, però ha recordat que només a Deltebre la quantificació dels danys dels dos temporals supera els 3 MEUR. "Amb el que ens toque no tindrem ni per començar", ha valorat en declaracions a l'ACN. Segons ha concretat, amb la inversió que corresponga a Deltebre, Costes té previst treure sorra sobrant de la platja de Riumar per traslladar-la a la platja de la Bassa de l'Arena i de la Marquesa. Amb tot, l'Ajuntament està insistint perquè també es reparen les passarel·les d'accés a la platja de Riumar. Soler, però, seguix reclamant "prioritat política" al Ministeri per actuar a la costa del Delta. L'obertura de la bocana del riu i els accessos a arrossars i propietats, a l'agenda de la reunió demanada al Ministeri i que encara no té data.

"Qualsevol euro que s'invertisca, benvingut siga però és totalment insuficient" ha assegurat Soler, que ha recordat que només a Deltebre els danys pels temporals ascendixen a 3 MEUR. L'alcalde ha explicat que a més de restaurar les platges i les passarel·les de Riumar que van quedar destrossades, cal també refer accessos i dragar la bocana del riu. Segons ha detallat el calat estos dies està sent de 50 centímetres. "Amb esta xifra és impossible que entre i surta una barca, i això posa en risc la vida de les persones", ha afegit l'alcalde.

Sobre el dragatge de la bocana, l'Ajuntament el reclama des de fa gairebé un any i ja ha demanat autoritzacions per fer-ho. Els darrers informes del Ministeri han estat desfavorables i esta mateixa setmana els serveis tècnics del consistori els han esmenat per retornar-los. "És una qüestió de prioritat política", ha afegit.

L'alcalde confia parlar del projecte de la bocana i d'altres que afecten camins i propietats privades en una reunió sol·licitada fa setmanes al Ministeri i que encara no té data. "Ens diuen que ho tenen en compte i que aviat ens donaran dia", ha explicat. A l'espera d'esta trobada on l'Ajuntament vol aprofundir en un pla d'actuacions a mig i llarg termini, Deltebre espera que Costes actue de manera immediata a les tres platges afectades, i que el Parc Natural no pose obstacles. 

D'altra banda, esta mateixa setmana l'Ajuntament s'ha acollit a una línia de subvencions a través del PUOSC de la Generalitat per actuacions en camins de titularitat municipal on ja s'haja executat l'arranjament pel temporal. En este cas s'han demanat els poc més de 70.000 euros gastats per refer l'escullera d'accés al Fangar. També el Ministeri ha presentat una ordre d'arranjament de camins malmesos pel temporal on l'Ajuntament sol·licitarà uns 300.000 euros.