Interior i la Diputació de Tarragona senyalitzaran els punts de cobertura per trucar al 112 en zones naturals

Els senyals que s'instal·laran seran pals de fusta amb zero impacte ecològic i tindran un número de matrícula assignat pel Departament

Redacció
24 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:14h
Signatura del conveni entre Interior i la Diputació de Tarragona per la senyalització de cobertura del 112.
Signatura del conveni entre Interior i la Diputació de Tarragona per la senyalització de cobertura del 112. | Diputació de Tarragona
El Departament d’Interior i la Diputació de Tarragona senyalitzaran els punts de cobertura des d'on es pot trucar al telèfon 112 a vies verdes i zones naturals de la demarcació. El president de la Diputació, Josep Poblet, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, han signat este divendres l'acord que permetrà que qualsevol persona que patisca una situació d'emergència en espais rurals o de muntanya amb nombroses zones d'ombra i escassa cobertura del Camp de Tarragona o les Terres de l'Ebre pugue identificar fàcilment els llocs des d'on donar l'avís al 112. Entre les zones d'actuació hi ha la zona de la Ruta del Cister, el Castell d'Escornalbou o Santes Creus. Jané ha dit que cal associar els pals amb la cobertura perquè la trucada al 112 en cas d'emergència pot salvar vides. Interior i la Diputació també han signat un conveni per la connexió de l'ens supramunicipal a la xarxa d'emergències Rescat.

Els senyals que s'instal·laran seran pals de fusta amb zero impacte ecològic que indicaran Punt de cobertura 112 Emergències i tindran un número de matrícula assignat per Interior i que constarà al sistema de cartografia del Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112. D'esta forma, el ciutadà que necessite contactar amb els serveis d'emergència no haurà d'explicar la seua posició en el moment de la trucada, sinó que només indicant el número de matrícula del pal de cobertura els cossos d'emergències el podran localitzar ràpidament.

Jané ha recordat que en la majoria de trajectes o rutes acostumen a haver-hi zones sense cobertura. En el cas de la ruta del Cister, en un 90% hi ha cobertura però, a la resta, no n'hi ha. "És important que, si et trobes en un d'estos punts, saps que, si et desplaces uns metres més enllà, trobaràs una zona on si et podràs connectar i estaràs localitzat", ha exemplificat el conseller, que també ha recordat la importància de l'aplicació My122, que permet la localització immediata del lloc des d'on s'està fent la trucada d'emergència.

Per trucar al telèfon d'emergències 112 des d'un telèfon mòbil hi ha d'haver cobertura d'alguna operadora encara que no sigue la que té contractada l'usuari. Si no hi ha cobertura de cap mena no es pot trucar al 112. Per això, és important senyalitzar els punts en els recorreguts més transitats d'espais naturals i vies verdes on sí hi ha cobertura per poder avisar en cas d'emergència. Fins ara, hi ha instal·lats arreu del territori 381 pals. N'hi ha o està previst instal·lar-los a la Muntanya de Montserrat, als parcs naturals de la Diputació de Barcelona, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, als espais naturals de la Diputació de Girona, i als espais naturals de la Terra Alta.

L'objectiu final del CAT 112, emmarcat en les línies estratègiques del Departament d'Interior de facilitar al ciutadà l'accés als serveis d'emergències, és instal·lar els senyals a totes les vies de senderisme de gran afluència, com ara els Grans Recorreguts (GR) que creuen Catalunya, vies verdes i camins ubicats en la seua major part en Parcs Naturals i en gran part dels quals hi ha zones sense cobertura de cap tipus o dèbil.

La Diputació de Tarragona gestionarà el conveni a través del servei de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de l'Àrea del Servei d'Assistència al Municipi (SAM) i farà d'interlocutor entre les administracions implicades per tal que se senyalitzen rutes culturals, naturals, vies verdes, espais naturals, zones rurals i zones de muntanya de les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre amb l'objectiu que queden indicats els punts que disposen de suficient cobertura de telefonia mòbil per poder trucar al 112 en una zona amb escassa cobertura generalitzada i amb nombroses zones d'ombra, és a dir, punts foscos sense cobertura.

Conveni pel Rescat
Jané i Poblet també han signat este divendres un conveni per a l'adhesió de la Diputació a la xarxa Rescat de radiocomunicacions d'emergències i seguretat de Catalunya per instal·lar en les cinc màquines llevaneus que té l'ens. La xarxa efectua les tasques de vialitat hivernal amb les brigades de carreteres de forma coordinada amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil tal com preveu el pla d'emergències Neucat.