La Federació de Veïns de Tortosa exigix a Foment i Territori que resolguen una proposta de descongestió de l'N-340

Les associacions veïnals demanen «celeritat» en les obres del pont de l'Estat i una millor regulació del trànsit en hores punta

Miquel Audí, Josep Baubí, i Carlos Redó, secretari, president i tresorer de la Federació de Veïns de Tortosa, en roda de premsa.
Miquel Audí, Josep Baubí, i Carlos Redó, secretari, president i tresorer de la Federació de Veïns de Tortosa, en roda de premsa. | ACN
ACN
23 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:18h
La Federació de Veïns de Tortosa, que engloba 12 associacions veïnals de la capital ebrenca, ha reclamat al Ministeri de Foment i al Departament de Territori i Sostenibilitat que aclarisquen i facen públics els termes de la solució, que estiguen negociant, per descongestionar la carretera N-340. Oberts a acceptar diferents models provisionals de bonificacions i de gratuïtat per a l'ús de l'autopista AP-7, els veïns de Tortosa han reiterat que no renuncien a la construcció del tram ebrenc de l'autovia A-7. En clau municipal, la Federació també ha demanat "celeritat" en les obres del pont de l'Estat, sobretot per evitar que els ciutadans dels barris més afectats, "esgoten la paciència". A més, han proposat a l'Ajuntament de Tortosa que es face una regulació del trànsit eficient en hores punta, si cal amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra amb la Policia Local.

La Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa ha denunciat que han passat dos anys des que es va començar a aixecar la veu dels ciutadans per reclamar solucions per a l'N-340 i, malgrat este temps, encara no hi ha cap proposta sobre la taula. "El més calent està a l'aigüera", ha lamentat el president de l'entitat, Josep Baubí. La Federació ha exigit que Foment i Territori "es posen d'acord sobre què es fa amb l'autopista AP-7 i què es fa amb l'N-340". Baubí ha considerat que Foment "ha fet la seua feina", és a dir, ha construït les rotondes i ha posat la doble línia contínua que va anunciar la llavors ministra d'esta cartera, Ana Pastor. En canvi, ha valorat que la Generalitat té el territori "abandonat". "Amb el tema de l'AP-7 i l'N-340, que sabem que no són de titularitat catalana, cal que facen gestions per a què ens diguen alguna cosa", ha reclamat. 

L'entitat veïnal de Tortosa no s'oposa a cap tipus de model de bonificacions per resoldre la sinistralitat i el col·lapse de la carretera nacional. Quan arribe una proposició en ferm, s'estudiarà. Però no volen renunciar de cap manera a la construcció del tram ebrenc de l'autovia A-7. "És imprescindible i prioritari, i una vergonya que este tram no s'haja executat", ha dit el tresorer de la Federació, Carlos Redó. "Creiem que és insolidari proposar la renúncia a una via ràpida com esta per als pobles de l'interior", ha afegit Baubí. 

Al Govern també se li han reclamat millores en les infraestructures de les Terres de l'Ebre que són de titularitat de la Generalitat, com és el cas de la carretera C-12. Com ha apuntat el president de la Federació de Veïns de Tortosa, la complicada mobilitat que patix el territori, juntament amb els problemes de la línia ferroviària, és una evidència del que han denunciat com "el gran fracàs del reequilibri territorial", defensat per tants executius catalans. "Les Terres de l'Ebre i els Pirineus som els grans oblidats de Catalunya i estem fent un monstre que es diu Barcelona. Patim un centralisme ferotge i hi ha pobles menuts on la gent marxa", ha remarcat Josep Baubí. 

Els problemes a Tortosa
Més enllà de demanar rapidesa en la finalització de les obres del pont de l'Estat de la ciutat que compliquen la mobilitat interna a Tortosa, la Federació també ha volgut assenyalar com un "èxit propi", juntament amb el sindicat CATAC, el Pla de Mobilitat de l'Hospital Verge de la Cinta que el Departament de Salut preveu presentar al mes d'abril.

"Suposarà una millora de tot l'espai i posarà al segle XXI un hospital que té 40 anys", ha apuntat Baubí. En matèria sanitària, les associacions de veïns tortosines també esperen una resposta, a principis del mes de març, de la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre per millorar l'atenció a l'usuari del Centre d'Atenció Primària (CAP) del barri del Temple.