AnimaNaturalis recorre l'arxiu d'una denúncia als correbous d'Aldover

L'entitat animalista reitera que els corrals no complien les condicions necessàries i que els braus estaven amuntegats

Torill de les festes d'Aldover el setembre passat.
Torill de les festes d'Aldover el setembre passat. | AnimaNaturalis
Redacció
13 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:03h
L’ONG AnimaNaturalis ha presentat recurs d'alçada davant de la Conselleria d'Interior de la Generalitat per l'arxivament d'una de les denuncies presentades per l’entitat contra els correbous d´Aldover (Baix Ebre), concretament el setembre de 2016, per l’“amuntegament”en què es mantenien els bous, “sense possibilitat de reposar”, i per “la inexistència d´una forma adient per a refrescar els animals”, segons exposa AnimaNaturalis emparant-se en la llei que regula les festes tradicionals amb bous a Catalunya.

El recurs presentat per l’entitat recorda que la llei 34/2010 que regula els correbous exposa en el seu article 7 que "els corrals han de complir les condicions necessàries d'higiene i desinfecció i les que permetin assegurar el repòs i el benestar dels animals, i han de disposar de subministrament d'aigua per a poder-los refrescar".  La Conselleria d'Interior de la Generalitat va arxivar la denúncia perquè va donar com a vàlida "una mànega al costat dels corrals" com a forma adient per a refrescar els animals, segons lamenta AnimaNaturalis en una nota de premsa.
L’entitat en defensa dels animals considera que el fet de disposar d'una mànega “no ha de conduir a concloure que s'acompleix amb la prescripció de proveir d'aigua als animals per a poder-los refrescar, en tant que refrescar vol dir també subministrar líquid per la seua ingesta”.

AnimaNaturalis ha annexat al recurs un informe veterinari, realitzat per l’associació de veterinaris AVATMA (Associaciò de Veterinaris Abolicionistes de la Tauromàquia i el Maltrcatament Animal), en el que s’explica que "l´aigua, un element fonamental pel benestar dels animals, ha d´estar sempre al seu abast en aquells llocs mitjançant abeuradors o altres sistemes de contenció, perquè els animals la tinguin a la seva lliure disposició quan el seu organisme ho necessiti". AVATMA considera que este proveïment permanent d'aigua és especialment necessari en èpoques de calor i sobretot en el cas d’estos espectacles, donades les alteracions fisiològiques que produeix el seu transport i participació en l’espectacle.
 
En el document annex elaborat per veterinaris s'explica també què és el que la ciència sap en relació a les necessitats d'ingesta d'aigua per part dels mamífers bòvids. En relació amb aquest tema, es calcula que "a una temperatura de 32 graus una vaca de 150 quilos necessitaria uns 24 litres d'aigua al dia i una de 350 quilos necessitaria uns 51 litres d'aigua al dia”, en condicions ideals de descans i sense sotmetre els animals a l’estrès que suposa la festa.
 
Segons, Aïda Gascón, directora d´AnimaNaturalis a Espanya, "aquesta maniobra de mullar amb l'aigua d’una mànega els animals només aconseguiria, de forma temporal i per un curt període de temps, baixar lleugerament la temperatura del seu cos, la qual cosa no solucionaria els requeriments dels seus òrgans i teixits".

Gascón assegura que la intenció d´aquest recurs d´alçada és "establir un abans i un després en les condicions en les que es tracten als bous obligats a participar en aquests espectacles, no només a Catalunya sinó a tota Espanya".

En el recurs, AnimaNaturalis fa ús també d´altres informes i normatives europees, com La Organización Mundial de Sanidad Animal (OiE), que va establir l'any 1965 les cinc llibertats que descriuen el benestar que han de tenir els animals sota el control de l'ésser humà, essent la primera "lliure de fam, sed i desnutrició". A més, l'accés lliure a aigua neta i fresca és, segons la Organización de las Nacions Unides para la Agricultura y la Alimentación (FAO) una "BPA" (bona pràctica agropecuària). Finalment, l'Annex del Real Decreto 348/2000 de la Directiva 98/58/CE, relativa a la protecció dels animals en les explotacions ramaderes, estableix que "tots els animals han de tenir accés a una quantitat suficient d'aigua de qualitat adequada o hauran de poder satisfer la seva ingesta líquida per altres mitjans". 

El recurs es dirigeix als controladors de l'espectacle i a l´Ajuntament d´Aldover, com a organitzadors dels "bous al carrer" el passat 4 de septembre de 2016.
L'associació ha sol·licitat a la Direcció General d'Administració de Seguretat, que incoï un expedient sancionador contra els responsables de la celebració dels correbous denunciats.