Un oli de Batea i un de Rasquera compartixen el premi al millor oli de la mostra de Móra la Nova

La Fira Intercomarcal de l'Oli va estrenar la 'Nit de l'Extraverge' amb 150 assistents a l'experiència culinària

Redacció
30 de gener del 2017
Actualitzat a les 18:34h
Foto de família dels guanyadors dels premis de la Fira Intercomarcal de l'Oli de de Móra la Nova.
Foto de família dels guanyadors dels premis de la Fira Intercomarcal de l'Oli de de Móra la Nova. | Cedida
Premi compartit per primera vegada a la Fira Intercomarcal de l'Oli (FIO) de Móra la Nova. El títol de millor oli de la FIO 2017 s'ha repartit, per primer cop a la història del certamen, entre l'oli dels Serveis Agraris Maiva, de Batea (DOP Terra Alta), i la mostra Oleum Naturale, de Rasquera. El primer ha estat guardonat per "la seua harmonia i equilibri", i el segon per ser un oli amb predomini d'arbequina, "afruitat i amb potència", segons ha informat el consistori moranovenc en un comunicat. El millor oli de la DOP Siurana va ser per a l'Agrícola de la Palma d'Ebre, i en la categoria dels olis sense predomini de la varietat arbequina, el primer premi va ser per Alanterres SLU, d'Horta de Sant Joan. La FIO ha tancat la seua quinzena edició amb "un salt qualitatiu", gràcies a les noves propostes, com la 'Nit de l'Extraverge', on 150 persones van gaudir de la vintena de tapes servides pel xef, estrella Michelin, Jeroni Castells, o el miler de racions que es vam servir en l'esmorzar de la clotxa.

Pel que fa a la resta de premis, també van ser guardonats com a segons l'oli de l'Agrícola de Garcia SCCL, l'oli Mas d'en Clos, de Móra d'Ebre, els olis Caterra Agrícola i Secció de Crèdit, de la Pobla de Massaluca, i el de l'Agrícola Sant Antoni Abat SCCL, de Móra d'Ebre. L'oli escollit per votació popular pels visitants del certamen ha estat el de Mas del Clos de Móra d'Ebre i el títol de millor oli ecològic va ser per a l'oli Biocaseres de Caseres. L'elecció s'ha fet entre 35 mostres participants.

El lliurament d'estos guardons va ser un dels darrers actes que es va celebrar en el marc de la FIO 2017 que va tancar portes ahir diumenge a la nit després de dos dies d'activitat. La regidora de Fires de Móra la Nova, Míriam Vinaixa, ha manifestat que "la FIO d'enguany ha estat tot un èxit. Hi ha hagut un salt qualitatiu gràcies a la tasca organitzativa de la Comissió de Fires i a la col·laboració del Club OliTast. Només cal pensar en les 150 que van participar en l'experiència gastronòmica que divendres ens va oferir el xef Jeroni Castell i en els milers de persones que han passat pel certamen".
 

La consellera Meritxell Serret durant la inauguració de la XV Fira Intercomarcal de l'Oli de Móra la Nova. Foto: Cedida

La FIO 2017 es va inaugurar dissabte a la tarda de la mà de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret. Com a novetat, en l'edició d'enguany, i per complir un dels principals objectius del certamen, donar a conèixer els excel·lents olis que es produixen a les comarques riberenca, terraltina i prioratina, la FIO ha ofert La Nit de l’Extraverge, en què el xef Jeroni Castell, va cuinar un menú de 20 tapes maridades amb olis d'oliva del territori. També han tingut una bona assistència de públic altres activitats complementàries com l'esmorzar de la clotxa en què es van repartir unes 1.000 racions, el berenar amb pa i oli, sal o sucre, la passejada entre oliveres centenàries o el concurs de fer allioli que va guanyar el veí de Falset, Emili Asens, que va fer més de 600 grams d'este producte en 10 minuts.