Les columnes de tractors de la Marxa Pagesa continuen avançant cap a Barcelona

La primera jornada de la protesta va concentrar 198 tractors | La iniciativa consta de quatre columnes que confluiran dissabte a la capital catalana

La sortida de la ruta de les Terres de l'Ebre va concentrar ahir 41 tractors.
La sortida de la ruta de les Terres de l'Ebre va concentrar ahir 41 tractors. | Sofia Cabanes
Redacció
27 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:57h
La Marxa Pagesa per la Dignitat viu la seua segona jornada de marxa arreu del país. La iniciativa reclama "dignitat" per a l'activitat agrària i recorre Catalunya en diverses columnes des d'este dijous per confluir a Barcelona este dissabte, amb una concentració a l'avinguda de Maria Cristina de Barcelona. Esta és la protesta més ambiciosa organitzada per Unió de Pagesos, aprofitant un moment que considera "clau i oportú". D'una banda, davant la definició d'un "model de nou país" que respecte i valore l'activitat agrària, però també, amb efectes més immediats, per evitar noves "retallades" als pressupostos de la Generalitat.

De moment, participen a la marxa 198 tractors, que van sortir ahir des de 15 poblacions de Catalunya i s'espera arribar als 300 a Barcelona. En total, hi ha 57 tractors procedents de les comarques de la Plana de Lleida i 10 de les de muntanya, 35 de Terres de l'Ebre, 24 del Camp de Tarragona i 72 de les comarques de Girona, ha informat en un comunicat Unió de Pagesos.

La forta nevada que va començar a caure este dimecres i que va continuar dijous va impedir la sortida dels tractors de la Cerdanya i el Ripollès. Els pagesos d'estes dos comarques es traslladaran dissabte a Barcelona amb autocars, ha explicat un portaveu del sindicat a NacióDigital.
 

Un dels tractors que ha sortit de l'Alt Urgell. Foto: ACN
 

La marxa ha entrat a la plaça Major de Vic, este dijous. Foto: NacióDigital


L'esdeveniment es dividix en quatre rutes que cobrixen tots els flancs del país.  La primera via programada era la Plana i Muntanya de Lleida i Anoia, que hauria d'haver sortir des de Bellver de Cerdanya. Finalment, només van sortir set tractors de la Seu d'Urgell. Durant el seu recorregut van incorporant els tractors que s'afegisquen a la marxa des de les altres sortides previstes, com ara Lleida, Tremp, o Oliana. Artesa de Segre i Bellpuig i Cervera, on han fet nit. Avui han seguit la ruta incorporant tractors de Calaf, Jorba, Igualada i Martorell, i tots plegats faran escala i nit a Molins de Rei. Des d'allà, dissabte, s'adreçaran a Barcelona, com totes les columnes en el darrer dia.

La ruta Ebre i Camp de Tarragona va arrencar a Tortosa i Gandesa, i s'hi van anar incorporant tractors d'Amposta, Deltebre, l'Aldea, el Perelló, i Móra la Nova, entre d'altres. Tots junts van arribar ahir a Tarragona i es van adreçar al Morell, on han fet nit. Avui han continuat la ruta i sumen tractors de Barberà de la Conca, Valls, la Bisbal o Vilafranca del Penedès, i tots plegats s'ajuntaran a Molins de Reis amb els tractors de les altres columnes. 

La ruta Comarques de Girona i Maresme va sortir de Figueres (la de Sant Joan de les Abadesses es va cancel·lar). La ruta va fer una parada a Medinyà, on va sumar els tractors provinents d'Ullà. La columna va fer nit a Vidreres i avui continuen per Tordera, Mataró i Badalona, on tornaran a fer nit. 

Finalment, la ruta Catalunya Central i Vallesos no va sortir este dijous, sinó avui divendres. Ha sortit de punts com Berga, Solsona, Vic (on els tractors han entrat a la plaça de Vic) o Manresa, i faran nit a Santa Perpètua de Mogoda. Allà, l'endemà esperaran els tractors provinents de les Franqueses del Vallès, i un cop reunits es dirigiran igualment a Barcelona.

Amb esta mobilització, Unió de Pagesos vol reivindicar la dignitat del camp català i el reconeixement de l'activitat agrària, a la vegada que considera que ha de servir per renovar el contracte de la societat amb el camp en la conjuntura de canvi social i polític actual. El sindicat defensa que el nou model de país encara ha d'incardinar la Catalunya pagesa i recorda a la pagesia que qüestions com la representativitat, els instruments de suport, les mesures compensatòries i l'equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania, han vingut de la mà de l'esforç conscient per reclamar-les i la lluita per aconseguir-les. 


 

Sortida de la marxa a les Terres de l'Ebre. Foto: Sofia Cabanes

 

Sortida de la marxa a Tremp. Foto: Jordi Ubach