Una quarantena de tractors inicien la Marxa Pagesa per la dignitat des de les Terres de l'Ebre

La protesta consta de quatre columnes que arranquen este dijous i confluiran dissabte a Barcelona

La sortida de la ruta de les Terres de l'Ebre ha concentrat 41 tractors
La sortida de la ruta de les Terres de l'Ebre ha concentrat 41 tractors | Sofia Cabanes
Redacció
26 de gener del 2017
Actualitzat el 27 de gener a les 11:17h
La marxa de tractors que reclama "dignitat" per a l'activitat agrària recorre Catalunya en diverses columnes des d'este dijous per confluir a Barcelona el dissabte, amb una concentració a l'avinguda de Maria Cristina de Barcelona. La Marxa Pagesa per la dignitat, que és com l'ha batejat el sindicat Unió de Pagesos, és la protesta més ambiciosa organitzada per l'entitat, aprofitant un moment que considera "clau i oportú". D'una banda, davant la definició d'un "model de nou país" que respecte i valore l'activitat agrària, però també, amb efectes més immediats, per evitar noves "retallades" als pressupostos de la Generalitat.

Vídeo crònica (el vídeo comença després de la publicitat)


L'esdeveniment es dividix en quatre rutes que cobrixen tots els flancs del país. A les Terres de l'Ebre, la marxa s'ha iniciat a les 8.30 des d'Amposta i Gandesa. Passades les 9 del matí, una quarantena de tractors vinguts des del Montsià i diferents punts del Baix Ebre s'ha concentrat a l'Aldea, on s'ha llegit el manifest unitari i s'ha entregat als alcaldes i representats polítics que han acudit a la cita. "Anem a Barcelona per defensar la nostra dignititat, per defensar la pagesia. Cada vegada tenim més problemes i estem més arraconats. La nostra Administració no els dona suport com ho hauria de fer", ha explicat Hilari Curto, membre de la permanent d'Unió de Pagesos.

A les Terres de l'Ebre, les reivindicacions se centren en les retallades del Programa de desenvolupament rural (PDR). "Aquí tenim el gran problema en la retallada del PDR. Ens estem jugant molts diners. Pel cap baix 1,6 M€, només al territori, un fet que fa inviable poder seguir amb les explotacions. El PDR ens retalla 1,3 M€ cada any en les agroambientals de l'arròs. Això no pot ser", ha lamentat Curto.
 
Amb esta mobilització, Unió de Pagesos vol reivindicar la dignitat del camp català i el reconeixement de l’activitat agrària, a la vegada que considera que ha de servir per renovar el contracte de la societat amb el camp en la conjuntura de canvi social i polític actual. El sindicat defensa que el nou model de país encara ha d’incardinar la Catalunya pagesa i recorda a la pagesia que qüestions com la representativitat, els instruments de suport, les mesures compensatòries i l’equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania han vingut de la mà de l’esforç conscient per reclamar-les i la lluita per aconseguir-les. 


 

Sortida de la marxa a les Terres de l'Ebre Foto: Sofia Cabanes

 

Tots els tractors que han arrancat este matí des de les Terres de l'Ebre arribaran a Tarragona a les cinc de la tarda, des d'on s'adreçaran al Morell, on faran nit. L'endemà seguiran ruta i sumaran tractors de Barberà de la Conca, Valls, la Bisbal o Vilafranca del Penedès, i tots plegats s'ajuntarann a Molins de Rei amb els tractors de les altres columnes. L'endemà s'adreçaran tots junts cap a Barcelona.


Suport de Poble Lliure

La iniciativa ha rebut el suport de diversos col·lectius, entre els quals hi ha Poble Lliure. "Entenem el sector agrari i ramader com a un sector estratègic i de país. Avui per avui la Generalitat ja té suficients competències com per poder desenvolupar una política agrària diferent, i en la construcció de la república catalana caldrà definir, amb les persones i col·lectius implicats, com volem que sigui el nostre sector primari, com a primera estructura d'estat que és i peça clau que ens ajudarà també definir-nos en allò que volem", diu l'organització independentista catalana.

Poble Lliure aposta, entre d'altres mesures, per activar uns plans de millora per modernitzar el sector agrícola, incrementar la partida pressupostària per incentivar la incorporació de joves, el control de la fauna salvatge i l'impuls de l'ús de la biomassa.
 

Sortida de la marxa a Tremp. Foto: Jordi Ubach