El pantà de Flix conté encara 33 tones de contaminants, segons Acuamed

Les obres es podrien reprendre amb una nova adjudicació però han d'estar llestes abans de dos anys, inclosa la neteja de l'aigua

Un moment de la reunió entre l'alcalde de Flix, Marc Mur, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, amb el director general d'Acuamed, Francisco Javier Baratech, a l'Ajuntament de Flix.
Un moment de la reunió entre l'alcalde de Flix, Marc Mur, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, amb el director general d'Acuamed, Francisco Javier Baratech, a l'Ajuntament de Flix. | ACN / A. Ferràs
ACN / Redacció
25 de gener del 2017
Actualitzat el 26 de gener a la 13:25h
La societat estatal Acuamed, encarregada de la descontaminació del pantà de Flix, xifra en 79.300 m3 el material contaminat que resta per extraure del fons del pantà.

El director general d'Acuamed, Francisco Javier Baratech, s'ha desplaçat a Flix per presentar els resultats dels estudis dels organismes especialitzats, CIEMAT i TRAGSA, que han verificat que la descontaminació de l'embassament no ha acabat. Segons estos informes, queden 79.300 metres cúbics de material per extreure, menys del 10% dels fangs tòxics localitzats. D'estos, 33 tones són de material contaminat, la meitat de mercuri.

Baratech ha assegurat que, inclosa la neteja de l'aigua, la descontaminació ha d'estar completa abans de dos anys. La societat estatal Acuamed també garanteix que es controlarà el tablestacat de confinament per assegurar que no hi ha filtracions de contaminació a l'aigua del riu l'Ebre. "S'han pres totes les mesures necessàries per assegurar la continuació dels treballs, per verificar el nivell de descontaminació de l'embassament i per poder culminar l'obra amb les degudes garanties", ha subratllat Baratech. Segons el director general d'Acuamed "els fons europeus perillarien si l'obra es prolongués durant 2 anys més, la qual cosa no és en absolut probable. Hauriem d'haver finalitzat totes les obres, fins i tot la depuració de l'aigua, abans de 2 anys".

El director general d'Acuamed s'ha compromès a que les obres de descontaminació continuen este 2017 fins a la descontaminació completa, bé amb l'adjudicatària actual, bé mitjançant un nou contracte amb una altra empresa.

Acuamed també ha volgut refermar que "ni la investigació judicial ni el procés d'arbitratge retardaran de cap manera la continuïtat dels treballs d'extracció".

La inversió que s'ha dut a terme fins ara en les tasques de descontaminació del pantà de Flix ha ascendit a més de 138 MEUR (sense IVA).