METEOROLOGIA

L'Observatori de l'Ebre ha registrat 367 dies amb temperatures sota zero des de 1910

L'onada de fred d'aquests dies no ha aconseguit fer baixar el termòmetre per sota dels zeros graus després dels -0,9 del passat 7 de gener

per ACN, Roquetes | 20 de gener de 2017 a les 18:00 |
Un bassal gelat, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Observatori de l'Ebre de Roquetes (Baix Ebre) ha registrat 367 dies –la durada d'un any natural- amb temperatures mínimes sota zero al llarg de poc més d'un segle –des de 1910 fins l'actualitat-. Que el mercuri baixe en este punt de les Terres de l'Ebre no sol ser un fet massa habitual, a diferència del que ocorre en zones de muntanya del Port o a les comarques interiors. De fet, al llarg d'este hivern només durant un dia el termòmetre va marcar una temperatura negativa -0,9 graus sota zero el passat 7 de gener- i s'ha quedat en números positius durant l'onada de fred d'esta setmana. De moment, el registre més baix durant este episodi ha estat els 1,3 graus de mínima d'estet passat dimecres. Al llarg de tota la sèrie històrica de dades de temperatura recollides a l'Observatori el valor més baix continua sent els -6,4 graus de febrer de 1956, "l'any de la gelada".

Més enllà de la sensació subjectiva que pot produir el vent o les corrents d'aire, l'onada de fred no ha portat gelades en molts espais costaners i interiors més temperats de les Terres de l'Ebre –des de la zona de Tortosa i Roquetes, on es troba l'Observatori, cap al Delta i el litoral-. Així ho han constatat, entre d'altres, les dades recollides per l'estació meteorològica del centre, integrada a la xarxa de l'Agència Estatal de Meteorologia. Més enllà dels 1,3 graus positius de mínima, com a valor més baix durant l'anunciat abrupte descens de temperatures, dijous, el valor mínim va pujar fins els 2,2 graus, marcant ja una tendència ascendent: 7,2 la matinada d'este divendres. Lluny, fins i tot, de les baixes temperatures pels volts de finals de 2016 i principis d'enguany, amb els -0,9 del dia 7 de gener o els 1,3 positius del 29 de desembre.


Les dades recollides des de l'any 1910 –moment a partir del qual es comencen a publicar els butlletins de l'entitat científica, que també disposa de registres des de 1880 i anteriors- encara mantenen com a rècord de mínima absoluta al llarg de tota esta sèrie de 107 anys els 6,4 graus sota zero del febrer de 1956. No va ser però, curiosament, el conegut com a "any de la gelada" el que va acumular més dies –catorze- amb temperatures per sota dels zero graus: se'n va comptabilitzar un més, quinze, l'any 1946 –quan la temperatura va marcar el segon mínim històric de la sèrie amb cinc graus sota zero-. 

A partir d'estes dates, i en consonància amb els efectes del fenomen del canvi climàtic a escala global, la freqüència d'anys que acumulen una quantitat considerable de jornades amb temperatures de gelada decau, si bé l'any 1963 es comptabilitzen tretze dies –amb una mínima rècord anual de -2,8 graus- i el mateix nombre l'any 2005 –mínima de -2,6 graus-. Destaquen també dins de la sèrie de dades de l'Observatori els dotze dies sota zero de l'any 1942 i els onze del 1938, 1983, 1985 i 2001. Malgrat tots estos casos concrets, l'anàlisi global de les dades mostra com durant les últimes tres dècades únicament s'han donat només 77 dies amb glaçades dels 367 en total.


La interpretació inversa de la sèrie, és a dir, dels anys que han registrat temperatures exclusivament positives, suggerix esta mateixa direcció. Així, durant 21 anys al llarg del més d'un segle de dades analitzades no es van arribar a registrar temperatures negatives cap dia. La concentració de pràcticament la meitat d'estos anys sense glaçades a partir de mitjans de la dècada de 1970 –entre els quals, els passats 2016 i 2014- apuntala, així, la tesi de que es tracta d'una tendència amb cada cop menys recurrència, especialment en els temps recents. També, en este sentit, els rècords de temperatures mínimes anuals registrades marquen una tendència a la baixa: així, l'últim cop que es van superar els 3 graus sota zero, -3,3 graus en concret, va ser l'any 1983. 

 

Participació