Troben els primers exemplars de flors de posidònia de la temporada a l'Ametlla de Mar

Una quinzena de submarinistes van aconseguir localitzar desenes d'estos exemplars a la Cala Llobeta

Flor de posidònia.
Flor de posidònia. | marenostrum.org
Redacció
13 de desembre del 2016
Actualitzat el 14 de desembre a les 18:14h
Una quinzena de bussejadors professionals van submergir-se este passat diumenge a les aigües de l'Ametlla de Mar per trobar flors de posidònia en les praderies del litoral calero en el repte organitzat per l'empresa Plàncton Diving, i en el qual van aconseguir localitzar desenes de flors a la Cala Llobeta del municipi. Esta troballa és la primera feta enguany d'estos exemplars a la costa catalana.

"Hi va haver un avís un parell de dies abans de la immersió d'uns bussejadors que els hi semblava haver-ne vist, i vam pensar que era millor anar a comprovar si era cert" explica Eli Bonfill, copropietària de l'empresa, a una entrevista a la Cala RTV. En un primer moment, l'activitat estava programada per realitzar-se al Torrent del Pi, però es va decidir canviar-la a la Cala Llobeta per la possibilitat de trobar esta planta endèmica de la Mediterrània, que florix entre l'octubre i el febrer, però no ho fa tots els anys ni tampoc a tot arreu per igual. Segons els  científics desconeixen els motius d'estes diferències.

Segons han explicat els participants al repte, durant la immersió, la primera flor va aparèixer a 6 metres de fondària, i a partir de 13 metres l'equip va poder localitzar-ne moltes més. "Ens hem adonat que la majoria de flors no estan al mig del gran prat, sinó en zones més perifèriques, i no sabem ben bé per què» comenta Bonfill. Amb l'objectiu d'ampliar els coneixements sobre estes flors, està previst que al gener es torne a realitzar una altra immersió.

L'activitat s'emmarcava en un mostreig participant en el projecte de ciència ciutadana Observadors del Mar, del qual Plàncton Diving n'és l'Observatori Sentinella coordinador de la Costa Daurada i l'Ebre.