Compromís denuncia que el Govern no facilita les auditories del Castor i intueix «irregularitats»

Segons el grup valencià "seria una constatació més de que el projecte es va tramitar de manera imprudent"

Redacció
12 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:11h
Plataforma marina del Castor.
Plataforma marina del Castor. | Cedida

Plataforma marina del Castor. Foto: Cedida


El grup valencià de Compromís al Senat denuncia que 4 mesos després d'haver-los sol·licitat, el Govern espanyol encara no haja facilitat el resultat de les auditories dels costos de construcció del projecte Castor i el seu efecte en la tarifa del gas, reclamades pel sector energètic, l'Associació Espanyola del Gas (Sedigas) i l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (UNESA) arran de l'extinció de la concessió del projecte i els seus posteriors efectes. El Govern tenia com a data límit per a facilitar els documents a Compromís el passat 7 d'octubre.

Segons el senador per Castelló Jordi Navarrete, tot plegat "deixa entreveure que o bé existeixen irregularitats o que estos documents no existeixen". "Seria", segons l'opinió de Compromís, "una constatació més de que el projecte es va tramitar de manera imprudent".

El mateix Defensor del Poble ja va manifestar els seus dubtes per la possible falta de diligència en el pagament a la concessionària després de la renúncia a unes instal·lacions que havia construït i sense que s'hagués constatat encara que la planta és operativa.
 
En aquest context, la Direcció General de Política Energètica i Mines va emetre un informe "alarmant", que constatava la "lleugeresa" i "falta de diligència" en el pagament a l'empresa promotora Escal UGS, sense que s'hagueren depurat les eventuals responsabilitats en què pogués haver incorregut. "Ningú ens ha explicat com es va decidir el pagament de la inversió, si procedia o no la indemnització, si la planta era operativa, o si hi va haver alguna mena de negligència en este nefast episodi per a les nostres comarques", ha afegit Navarrete.
 
La coalició, a través dels seus senadors Jordi Navarrete i Carles Mulet, han traslladat desenes d'iniciatives davant d'este cas "que demostra que PSOE i PP han tingut una actitud condescendent amb l'empresa i els diners públics. Sempre de forma presumpta però envoltada d'irregularitats i falta de transparència".

A aquestes alçades de l'any se segueix sense conèixer l'informe de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) encarregat pel Govern malgrat ja disposar de dos informes d'organismes anàlegs espanyols com l'Institut Geogràfic Nacional i l'Institut Geològic i Miner que van deixar clar que els treballs d'emmagatzematge van activar la falla, van generar sismicitat i eren perillosos.
 
"Davant el silenci del Govern del PP sobre el passat, present i futur de Castor, anem a reclamar nous documents, l'informe d'Enagás sobre l'estat de les instal·lacions rebudes i reiterarem estos documents, ja que qui oculta, alguna cosa amaga", ha conclòs.