Acaben les Jornades Europees del Patrimoni 2016 donant a conèixer les oliveres mil·lenàries de La Ràpita

El proper 27 de novembre tindrà lloc l'última activitat programada, una sortida a les oliveres centenàries i mil·lenàries del municipi

Redacció
18 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:41h
Olivera mil·lenària que es pot trobar a La Ràpita.
Olivera mil·lenària que es pot trobar a La Ràpita. | Cedida
La Mancomunitat de la Taula del Sénia, juntament amb ajuntaments, Terres de
Cruïlla –que agrupa els Centres d'Estudi del Territori-, associacions i entitats diverses, tancaran el proper 27 de novembre a La Ràpita la tercera edició de Jornades Europees de Patrimoni, segons ha informat el consistori rapitenc en una nota de premsa.

Després del Patrimoni Natural (2014) i el Patrimoni Industrial (2015), enguany el tema que s'ha volgut posar en valor a través de les Jornades ha estat Patrimoni de tothom: arbres amb història. Per este motiu s'han programat entre setembre i novembre una trentena d'activitats, que clouran el proper 27 de novembre a La Ràpita amb una sortida que vol donar a conèixer públicament les oliveres centenàries i mil·lenàries que hi ha en esta població.

En total hauran estat més de 1.500 les persones que han participat en el calendari programat per la Taula del Sénia en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni 2016. "Han estat un total de 32 activitats repartides per tots els pobles i des de la Mancomunitat en fem una valoració molt positiva, no només per la participació i implicació dels Ajuntaments, sinó també per la col·laboració de l'entitat Terres de Cruïlla i també de diferents associacions excursionistes, culturals i particulars", ha afirmat la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Teresa Adell.

Adell convida la ciutadania a participar en la darrera sortida prevista, la de La Ràpita, organitzada per la regidoria de Turisme del municipi, l'Estació Nàutica, i el Centre Excursionista La Foradada.

Patrimoni rapitenc
A La Ràpita hi ha uns 40 arbres, dels quals n'estan protegits uns 25. El procediment de protecció està obert i l'Ajuntament promou que s'establisca per a tots els exemplars per evitar l'espoli, com va passar fa uns anys. La sortida del dia 27 començarà a les 9.30 hores a l'oficina de Turisme de La Ràpita, d'on en cotxe s'anirà a l'àrea de Mundana per iniciar l'excursió, de dos hores de durada aproximadament.

"Es tracta d'oliveres que van sobreviure a la gelada de 1956 i que han superat adversitats durant segles, i cal destacar a més que les de majors dimensions es troben de cara a sòl, i això vol dir que patixen més les sequeres i que creixen més a poc a poc, de manera que és més destacable que hagen aconseguit envergadures tan grans”, ha explicat Joan Moisés, del Centre Excursionista La Foradada.

La regidoria de Turisme de La Ràpita estudia la possibilitat d'establir alguna ruta turística a
l'entorn d'este patrimoni natural del municipi. "Ho estem estudiant perquè són perfils de
viatgers diferents i la primera fase serà parlar amb els propietaris de les finques per on es farà
la ruta perquè estan en finques privades, i a partir d'aquí es faria un itinerari, perquè està clar
que quants més recursos aportem a l'oferta més gent visitarà La Ràpita".