El jutge descarta imprudència del conductor i arxiva el cas de l'accident de Freginals

El jutjat d'Instrucció número 3 d'Amposta remet als afectats a la via civil per plantejar les reclamacions econòmiques que podrien correspondre'ls

L'accident es va produir el 20 de març passat quan l'autocar tornava de les falles de València.
L'accident es va produir el 20 de març passat quan l'autocar tornava de les falles de València. | ACN
Sofia Cabanes
09 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:53h
El jutjat d’instrucció número 3 d'Amposta que ha investigat l'accident d'autocar a Freginals en què el passat mes 20 de març van morir 13 noies estudiants d’Erasmus ha arxivat la causa penal oberta, després de descartar que el sinistre es degués a errors mecànics o per culpa d’una conducta imprudent del conductor.

En una interlocutòria emesa ahir dimarts i que s’ha donat a conèixer este dimecres, la titular del jutjat, Glòria Granell Rul, acorda el sobreseïment provisional de la causa penal, en la qual el conductor de l'autocar romania com a investigat, i remet als afectats a la via civil per plantejar les reclamacions civils que podrien correspondre'ls.

La jutgessa un cop finalitzada la investigació dels fets -en què s’ha pres declaració a les víctimes, treballadors de l’empresa d’autobusos i els seus directius i s’han estudiat els informes pericials dels Mossos, l’informe sobre el tacògraf (descansos, velocitat i trajectòria), l’informe sobre l’estat de la carretera i els informes forenses- arriba a la conclusió que el conductor circulava "de manera estable", a la velocitat màxima permesa, després d'haver respectat els temps de descans establerts i donant negatiu en el text d’alcoholèmia. A més, descarta que es distragués utilitzant el telèfon mòbil al volant: “No hi va haver cap distracció en no haver-se utilitzat cap dels dos telèfons mòbils dels que disposava en el moment de l’accident”, constata.

La jutgessa també descarta que l’accident es produís per alguna fallada mecànica o per l’estat de la carretera. Segons exposa, no s’han apreciat “errors en la electrònica dels sistemes de control de frens del vehicle, o altres errors, com el sistema de gestió de motor del vehicle amb anterioritat a la producció de l’accident”, així com tampoc en els pneumàtics i “descartat també que el punt on es va produir el sinistre sigui un punt d’acumulació d’accidents”.

El cansament del conductor

La interlocutòria apunta que en els 28 dies previs a l’accident, el conductor va fer dos descansos reduïts i que “n’hauria d’haver fet almenys un de duració normal”. Tot i això, el dia dels fets, el xofer “va respectar el temps de conducció i el descans diari que s’estableix reglamentàriament”. Un dels fets més controvertits d’aquella nit és que el conductor de l’autobús accidentat, no va sopar amb els seus companys perquè, segons van apuntar aquests davant la jutgessa, se’n havia anat a descansar.

Tot i això, la jutgessa no rebat que l’accident es produís, tal com van concloure els Mossos d’Esquadra en el seu informe pericial, pel cansament del conductor. La interlocutòria recull que 300 metres abans d’arribar al km 333 on es va produir l’accident, l’autobús “sense motiu aparent” es va anar desplaçant de forma suau cap al marge dret sense canvis de direcció sobtats. A més, amb anterioritat, “es van produir variacions significatives de la velocitat sense que es podés justificar amb la intensitat del trànsit ni el traçat de la via”, fets indicatius, segons l’informe dels Mossos, del cansament del conductor.

Malgrat tot, la jutgessa conclou que “els fets denoten la inexistència de responsabilitat de la gravetat que és exigida pel Codi Penal, en no aparèixer indicis de la comissió dels delictes que se li imputen, sens perjudici de les responsabilitats civils en les que haja pogut incórrer”. Per tot plegat, la titular del jutjat conclou que no concorren els pressupòsits de l’art 641.2 del Codi Penal i, per tant, n’acorda el sobreseïment provisional i l’arxivament.

Contra aquesta resolució es pot presenta un recurs de reforma davant del mateix jutjat d’instrucció o recurs d’apel·lació, que haurà de resoldre l’Audiència de Tarragona.