Creix la producció i l'ocupació de les empreses de les Terres de l'Ebre

Es constata principalment en els sectors serveis i agroindustrial

Presentació de l’Índex de Clima Empresarial del primer semestre del 2016, divendres passat a Deltebre.
Presentació de l’Índex de Clima Empresarial del primer semestre del 2016, divendres passat a Deltebre. | Cedida
Redacció
07 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:28h
La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) del Campus Terres de l’Ebre de la URV ha presentat el tercer Índex de Clima Empresarial de les Terres de l'Ebre, el corresponent al primer semestre del 2016. La dada més destacable que es desprèn és que es manté, per tercer semestre consecutiu, la tendència de creixement de la producció  per part de les empreses del territori. Així durant el primer semestre del 2016, la producció ha augmentat de forma més clara que en l’anterior semestre, tal com pronosticaven les empreses, amb un índex ponderat del 2,294. Un creixement positiu en tots els sectors i liderat pel sector serveis (2,701), la construcció (2,17) i l’agroindústria (2,16).

L’Índex també ha enregistrat un bon comportament de l’ocupació, ja que el 40% de les empreses consultades han declarat un creixement en l’ocupació i més del 56% el manteniment de llocs de treball en les seues respectives empreses. Este increment prové sobretot de dos dels sectors que han enregistrat una major producció durant el primer semestre del 2016, el de serveis i l’agroindustrial; en menor mesura ha crescut l’ocupació del sector industrial, mentre que el primari i el de la construcció es mantenen en equilibri. Els empresaris però, segueixen sent molt prudents i anticipen estabilitat pel proper semestre, fins i tot pronostiquen una lleugera davallada en el sector industrial. “Aquesta prudència ja es reflectia en l’anterior informe i finalment hem pogut enregistrar un increment no previst per l’empresariat”, apunta Pau Galiana, professor del departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador de l’Índex.

Pel que fa als preus de venda, s’han incrementat molt lleugerament i hi ha estabilitat en tots els sectors, excepte el de serveis i la previsió és que continuen estables. I finalment, en relació a la competitivitat dels productes de les empreses ebrenques, es detecta una lleugera pujada  en els àmbits català i espanyol, sobretot en els sectors serveis i agroindustrial, i es manté estable la competitivitat internacional respecte l’anterior semestre, tenint en compte que majoritàriament les empreses exportadores es centren en la indústria agrària i manufacturera i en menor mesura en serveis i sector primari.

L’Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre s’elabora semestralment a partir d’una sèrie d’enquestes qualitatives que es fan a unes 130 d’empreses de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’empreses de tots els sectors, de dimensions diferents (grans, petites i mitjanes) i distribuïdes per les quatre comarques ebrenques. Este estudi serveix per complementar la informació i l’anàlisi dels butlletins trimestrals de la CELIR. L’Índex del Clima Empresarial permet, d’una banda, valorar la situació empresarial al territori i, de l’altra, saber com van evolucionant els principals indicadors empresarials, com ara la producció, els preus de venda, l'ocupació o la competitivitat. “És important perquè l’elaborem a partir de les dades qualitatives que ens aporten les pròpies empreses que són les que mouen l’economia”, ha apuntat per la seua banda el director de la CELiR, Juan Antonio Duro.