Localitzen al Delta exemplars d'una de les espècies d'ànecs més amenaçades

Gepec-Edc demana l'aturada de la cacera a les llacunes per evitar que es maten exemplars d'esta espècie | Es tracta de l'ànec de cap blanc (Oxyura leucocephala)

Exemplar d'ànex capblanc.
Exemplar d'ànex capblanc. | Rafa Torralba
Redacció
25 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:27h
Un mínim de 9  exemplars d’ànec de cap blanc (Oxyura leucocephala) han estat localitzats ara fa uns dies en unes llacunes del Parc Natural del Delta de l’Ebre, segons informa GEPEC – Ecologistes de Catalunya.
 
L’ànec cap blanc és l’anàtid més amenaçat d’Europa i una de les que ho està més també a nivell mundial, per la qual cosa gaudeix dels màxims nivells de protecció legal, informa l'ong. Per esta raó, GEPEC demana que s’evite la mort de cap individu d’esta espècie i més tenint en compte que “en les llacunes on han estat localitzats estos ocells s’hi realitzen, de forma regular, caceres d’ànecs” especialment ara, que s’ha obert el període de cacera.
 
L’organització assegura que “les tirades d’ànecs són l’activitat més perillosa per la supervivència d'estos ocells”, ja que els caçadors disparen “i no solen diferenciar unes espècies d’altres”. A banda, també “es produeix la dispersió dels ànecs que no han estat abatuts”, afirmen en una nota.

Gepec adverteix que matar un exemplar d’ànec cap blanc constituiria “un greu delicte contra la fauna” i seria molt negatiu per la conservació d’esta espècie tant amenaçada. Per tal d’evitar-ho, l’organització ecologista demana als Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura, així com a la Direcció del Parc Natural del Delta de l’Ebre, que no s’autoritzen la cacera a les llacunes on han estat localitzats estos exemplars. 
 
Gepec denuncia també que la caça està condicionant “la gestió i protecció”  de la fauna del Parc Natural Delta de l’Ebre i, fins a data d’avui, “cap administració ha gosat canviar esta situació”. “Este fet és del tot inacceptable i cal que es prenguen mesures per canviar esta dinàmica”, reblen.