La Diputació injectarà 80 milions als municipis amb el PAM 2017-2020 per a impulsar l'economia local

Per primer cop els ajuntaments podran dedicar els recursos a eixugar el seu deute | El programa creix un 60% respecte l'actual

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, presentant el PAM 2017-2020 al costat dels vicepresidents Josep Cruset i Josep Masdeu, i el diputat d'Hisenda i Economia, Lluís Soler.
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, presentant el PAM 2017-2020 al costat dels vicepresidents Josep Cruset i Josep Masdeu, i el diputat d'Hisenda i Economia, Lluís Soler. | ACN
ACN
19 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:33h
La Diputació de Tarragona ha anunciat avui que el Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2017-2020 s'enfilarà als 80 milions d'euros -un 60% més que l'actual, que ha estat de 50 milions d'euros- per a impulsar l'economia local i propiciar "la sortida de la crisi". El seu president, Josep Poblet, ha subratllat que el PAM "més gran que s'ha aprovat mai" concentrarà la injecció econòmica en els dos primers anys -amb 60 milions d'euros-, i permetrà als ens locals, per primer cop, emprar els recursos per regularitzar els comptes i eixugar dèficits generats durant l'exercici.

Poblet ha subratllat que la inversió tindrà un impacte global en l'economia de la demarcació d'uns 150 milions d'euros. A més, ha afirmat que l'increment ha estat possible gràcies a la reducció del deute de la Diputació, que ha passat dels 105 milions d'euros el 2007 a 41 milions d'euros en l'actualitat, un índex del 29%. El president de la institució ha afirmat que, de cara als propers anys, preveuen mantenir el volum d'ingressos i continuar reduint els costos estructurals sense disminuir la plantilla.

"És un PAM insòlit i mai esperat", ha afirmat Poblet avui durant la presentació del Pla d'Actuació Municipal de la Diputació de Tarragona pel període 2017-2020, que s'aprovarà al novembre. De fet, el govern de la corporació, integrat pel PDECat i el PSC, havia anunciat a l'octubre la previsió que el PAM podria créixer fins als 60 milions d'euros, però finalment s'ha acordat que sigue de 80. "En temps difícils, hem destinat més diners que mai als municipis", ha reblat Poblet. 

Finançarà els 154 municipis i les 5 EMD
El president de l'ens supramunicipal ha explicat que el PAM pretén finançar els 154 municipis i les 5 EMD del Camp de Tarragona i de Terres de l'Ebre, mantenint els criteris de discriminació positiva en favor dels més petits. De forma orientativa, Poblet ha exemplificat que a Vallfogona de Riucorb (Conca de Barberà) li podrien pertocar 207.000 euros; a Tortosa uns 611.000, i a Tarragona fins a 1,4 milions, a l'espera que es concreten les aportacions.

A més, la corporació ha defensat que el programa quadriennal permetrà generar ocupació, impulsar les economies locals i aportar una major qualitat de vida amb l'objectiu de fomentar "la sortida definitiva de la recessió i de la crisi". Alhora, el PAM "suplirà la davallada de recursos en altres àmbits de l'administració", ha admès Poblet.

En este sentit, Josep Poblet ha constatat que el context econòmic evoluciona favorablement, i ha apel·lat a mobilitzar recursos per superar les dificultats. "Els ens locals poden fer el mateix. L'acció de la Diputació té la missió d'ajudar i de marcar una referència, perquè en temps difícils és possible fer esforços més grans i ara és quan els hem de fer per sortir de la crisi més forts que mai", ha manifestat el president de la institució. 

Poblet ha afirmat que l'impuls del PAM ha estat possible "gràcies al rigor pressupostari" de la Diputació en els darrers exercicis, durant els quals el deute ha disminuït dels 105 milions de l'any 2007 -un 81% sobre els ingressos totals- als 41 milions en l'actualitat -un índex del 29%-. "Tenim una institució sana, sòlida i solvent, que no ha anat al crèdit i paga cada cop menys per amortitzacions i interessos", ha etzibat Josep Poblet, qui ha avançat la previsió de mantenir un nivell d'ingressos semblant, però "sense alegries, i una tendència continuada a la reducció de la despesa".

Així, el govern de la corporació ha recordat que, entre d'altres mesures, "s'ha desfet d'una quinzena de seus a la ciutat de Tarragona", i ha concentrat "la seua acció als ens locals". A més, Poblet ha afirmat que "mai s'ha plantejat reduir la plantilla de l'ens", si bé ha apuntat que han optat per la "contenció a l'hora de cobrir les vacants per jubilació". A més, descartar aquelles despeses "supèrflues també han permès alliberar recursos", ha dit.

Com a novetat, els municipis podran dedicar els recursos a regularitzar els comptes i eixugar dèficits generats durant l'exercici, a més de dedicar-los a inversions concretes o a despesa corrent. També per primer cop el pla contempla la possibilitat que els municipis i entitats municipals descentralitzades de fins a 1.000 habitants puguen assumir les retribucions del lloc de secretaria-intervenció. En l'actualitat, la Diputació també disposa d'un servei itinerant de secretaria-intervenció per als ajuntaments que no disposen d'esta figura.