AnimaNaturalis presenta denúncies contra els correbous d'Amposta i Aldover

En el cas de la capital del Montsià, en què s'haurien fet bous a la plaça tot i una caiguda en el subministrament elèctric, consideren que la infracció podria ser "molt greu"

Exterior de la plaça de bous d'Amposta el passat 21 d'agost.
Exterior de la plaça de bous d'Amposta el passat 21 d'agost. | Sofia Cabanes
Redacció
07 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:51h
L'associació animalista AnimaNaturalis ha presentat dues denúncies davant la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre contra els organitzadors i controladors de correbous a Amposta i Aldover per presumptes “infraccions greus” de la llei que regula les festes tradicionals amb bous. 
 
Una de les denúncies s'ha interposat contra els organitzadors i controladors de l'espectacle i comissió de bous d’Amposta, perquè durant el descans entre els correbous de la tarda i els bous embolats de la nit del passat 21 d’agost, “va haver-hi una apagada de totes les llums a la plaça a causa d'una  avaria elèctrica sobtada que la va deixar completament a les fosques”. Segons exposen en la nota, tot i l’apagada “els controladors de l’espectacle van decidir donar inici al primer bou embolat de la nit, de manera que la comissió no va poder dur a terme les seues funcions com a controladors de l'espectacle per la manca de llum”.
 
AnimaNaturalis assegura que el director de l'espectacle, mitjançant la megafonia, va demanar als pares la retirada dels menors i tot seguir va dir "suposo que els pares ja és faran càrrec dels menors", donant per fet que no hi havia menors a la plaça quan van deixar anar el bou, “malgrat que ningú va poder comprovar-ho”, així com la possible presència de persones que “no tinguessen les condicions físiques per a participar-hi”.
 
AnimaNaturalis considera que es podria haver incorregut en “una infracció molt greu”. Segons l´ l´Article 8.12 de la Llei 34/2010 "La direcció de l'espectacle té l'obligació de suspendre'l, un cop iniciat, si hi concorre qualsevol altra circumstància sobrevinguda que disminueixi de manera manifesta les condicions de seguretat dels participants o els espectadors". Si estos fets fossen tipificats com a "infraccions molt greus", segons AnimaNaturalis es podria sancionar amb multes d'entre 60.001 a 150.000 euros.

A més, AnimaNaturalis assegura que el bou embolat va començar 45 minuts més tard de l'hora prevista, fet que també és una falta lleu que vulnera la llei de protecció animal i agreuja l´angoixa dels animals.

AnimaNaturalis va testimoniar estos fets el mateix dia en què la nova entitat animalista nascuda a les Terres de l'Ebre va convocar la seua primera acció contra les festes amb bous al territori, precisament davant la plaça de bous d'Amposta. 

L’altra de les denúncies presentades és contra els organitzadors i controladors dels correbous a Aldover durant les Festes Majors del 4 de septembre, que ha estat interposada “gràcies a la tasca de col·laboradors d’AnimaNaturalis que viuen o passen l´estiu a diferents pobles de les Terres de l´Ebre”, exposa la nota. 
 
En el cas d´Aldover, un veí va enregistrar imatges “en les que es pot apreciar com els corrals, excessivament petits, custodiaven els bous, gairebé amuntegats per la manca d’espai, i amb prou feines es podien moure o estirar-se per a descansar”. A més, “no disposaven d'aigua per beure i a cap moment se'ls va refrescar amb aigua”, asseguren. AnimaNaturalis denuncia que els animals van romandre en estes condicions com a mínim entre 4 i 5 hores en un dia en què les temperatures haurien superat els 39 graus. Segons l’entitat animalista, estos fets contravenen l’article 7.4.a) de la Llei 34/2010, que determina que: "Els corrals han de complir les condicions necessàries (...) que permetin assegurar el repòs i el benestar dels animals, i han de disposar de subministrament d'aigua per a poder-los refrescar."
 
Aldover ja había sigut denuciat pel primer bou embolat de la temporada a Catalunya, el 19 d´abril, per donar inici a l´espectacle quant l´ambulància obligatòria que marca la llei encara no estava disponible. 

Per últim, AnimaNaturalis afirma que ha pressenciat durant esta temporada nombrosos bous capllaçats i assegura que la presència i participació de menors de 14 anys, corrents darrera o al costat del bou, “és encara molt habitual”. Tot i això, lamenten que no ho poden denunciar “perquè tot i que sigui molt perillós per a ells, la llei actual no especifica què significa ser participant o espectador en el cas dels bous capllaçats, ja que els carrers no estan delimitats amb barreres o tanques”.