L'Ajuntament d'Alcanar comprarà la «casa del Marquès»

Es tracta d'un element patrimonial i arquitectònic de gran vàlua per al municipi que serà destinat a usos públics

Imatge de la façana de la casa.
Imatge de la façana de la casa. | Cedida
Redacció
06 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:23h
L'Ajuntament d'Alcanar va aprovar en la darrera sessió plenària adquirir la casa del Marquès per a destinar-la a usos públics. El departament d'intervenció ha realitzat una modificació de crèdit per a possibilitar la compra de l'immoble, l'operació es farà amb càrrec al romanent de Tresoreria.
 
L'anomenada popularment "casa del Marqués" pertanyia a l'antiga família del Marquès de las Atalayuelas i és un element patrimonial i arquitectònic de gran vàlua per al municipi. L'immoble va ser construït al segle XIX, es troba inclòs en l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i té consideració de Bé Cultural d'Interès Local, d'acord amb la llei 9/1993 de 30 de setembre del Patrimoni Cultural Català. És d'estil neoclàssic, de forma rectangular, consta d'una planta baixa i dos pisos.
 
Per als canareis, la "casa del Marqués" té un alt valor simbòlic perquè representa una part de la identitat canareva de l'època del conreu de secà, abans de l'explosió del regadiu i de l'aparició del minifundisme.  
 
El darrer propietari de l'edifici ha estat una entitat bancària, la qual hi albergava les seues oficines, però actualment no té cap ús i es troba en venda. És per això que el consistori vol adquirir-lo. L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, defensa ladquisició de l'edifici "per assegurar la seua protecció com a bé de servei públic i destinar-lo a usos públics, després d'una adequada restauració, tot mantenint les seues característiques i singularitats". Segons Montserrat, "el nou espai serà una eina de dinamització del territori".
 
La liquidació del pressupost de l'exercici 2015 de l'Ajuntament d'Alcanar va donar un romanent de Tresoreria positiu per un import d'1.990.765,98€. La normativa vigent preveu que una part proporcional d'este import es puga destinar a inversions financerament sostenibles.
 
D'altra banda, l'Ajuntament d'Alcanar compleix els requisits addicionals que permeten esta operació: un endeutament inferior al 110%, una liquidació positiva del romanent de l'any anterior i un superàvit positiu en compatibilitat nacional, tal com reflecteixen els diferents informes preceptius.
 
La modificació pressupostària que preveu l'adquisició de la Casa del Marquès s'ha aprovat amb els vots favorables d'ERC-AM, el PP i la CUP, mentre que el PSC i Convergència hi han votat en contra.
 

Ordenances fiscals i recollida d'escombraries
 
En la mateixa sessió plenària del 29 de setembre es van aprovar les propostes inicials de modificació de les ordenances fiscals reguladores de l'impost de béns immobles i l'impost sobre vehicles de tracció mecànica; mesures que deriven de l'aplicació del Pla Econòmic Financer que el ple va aprovar el passat 30 de juny, i al qual ha donat conformitat la Direcció General de Política Financera de la Generalitat de Catalunya. Els dos punts es van aprovar amb el vot favorable d'ERC-AM i el vot contrari de la resta de grups.
 
La modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa sobre cementiris es va aprovar amb els vots a favor d'ERC-AM; Convergència i PSC hi van votar en contra, mentre que el PP i la CUP s'hi van abstenir.

El ple també va aprovar el conveni de regulació de competències municipals de recollida i transport de residus dels ajuntaments en favor del Consell Comarcal del Montsià. Hi van votar a favor d'esta proposta ERC-AM, Convergència i PSC; la CUP hi ha va votar en i el PP es va abstenir.