Una app desenvolupada a Amposta mostra el patrimoni dels museus catalans

Visitmuseum recull informació de 229 equipaments museístics i més de 1300 objectes en 4 idiomes | A les Terres de l'Ebre funciona des de l'estiu passat a tots els museus i equipaments que formen part del Servei d’Atenció Museística (SAM)

L'aplicació està disponible per a Android i iOS.
L'aplicació està disponible per a Android i iOS. | Cedida
Sofia Cabanes
06 d'octubre del 2016
Actualitzat el 07 d'octubre a les 18:14h
El museu de Badalona va ser l’escenari escollit este dimecres per fer la presentació pública de Visitmuseum, la primera aplicació mòbil que recull informació dels museus registrats arreu de Catalunya.
 
Un dels primers territoris on Visitmuseum va entrar en funcionament va ser a les Terres de l’Ebre. La idea inicial, que s'ha acabat implementant a tot Catalunya, va sorgir del Museu de les Terres de l'Ebre d'Amposta. I des de l'estiu de 2015 tots els museus i equipaments que formen part del Servei d’Atenció Museística (SAM) disposen de l’aplicació. En un grau d’informació més ampliada en el cas del Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu de Tortosa i el Museu de la Ceràmica de l’Ametlla de Mar. A la resta d’equipaments l’aplicació mostra informació, entre d’altres, de les exposicions permanents.
 
A nivell català, podem trobar Visitmuseum en 229 equipaments museístics i més de 1300 objectes. En concret s’hi troben 56 museus de la província de Barcelona, 27 de Girona, 10 de Lleida i 15 de Tarragona. S’hi sumen les 121 extensions museístiques (monuments i jaciments, etc) que depenen dels diversos museus.
 
Desenvolupada per una empresa ampostina
 
L’aplicació s’ha desenvolupat des de l’empresa ampostina Flux, que hi ha estat treballant des de fa més de 2 anys en la programació de la part web i les versions per a mòbil. L’aplicació continua en desenvolupament i està previst que s’hi amplien continguts i audioguies.
 
L’aplicació es presenta en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i actua com a eina de suport a la visita presencial que l’usuari local i turista fa al museu. Complementa el seu recorregut amb continguts visuals i de text perquè gaudisca amb detall d’una selecció acurada de les principals peces de cada museu.

Un cop el visitant ha escollit l’idioma, l’usuari es troba la informació organitzada per àmbits que anirà accedint a mesura que faça el recorregut per les sales. En cada sala podrà llegir i disposar d’imatges que amplien l’explicació. També podrà accedir a informació d’una selecció dels objectes que hi continguen. Per completar la informació, s’han incorporat enllaços d’àudio, de vídeo o de webs d’aquells museus que en disposen.
 
Quan el visitant arriba al museu, pot escanejar mitjançant l’aplicació els codis QR que anirà trobant als diferents àmbits o objectes. Segons l’idioma escollit, es mostrarà en pantalla la retolació traduïda.
 
Un dels trets més destacables de l’app és que no cal tenir accés a internet per fer-la servir: “l’hem dissenyat per què pugue funcionar offline. Et pots fer la descàrrega prèvia de continguts i quan arribes al Museu, continua funcionant si no tens accés a internet”, explica el gerent de Flux, Davi Romaní.
 
“A nivell tècnic s’ha desenvolupat amb el framework PHP Symfony 2 i controla tant l’administració de contingut privada, mostra tots els continguts a la web pública i comparteix la mateixa base de dades amb les aplicacions per a mòbils”, destaca Romaní.
 
Visitmuseum és una iniciativa de les xarxes territorials de Terres de Lleida i Aran, de les comarques gironines i els museus del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i del departament de Cultura i té per objectiu posar a l’abast del visitant turista la informació de les exposicions permanents dels museus i fer-la accessible des del dispositiu mòbil. És la resposta al dèficit en diversitat idiomàtica que tenen molts museus i que varen detectar les xarxes territorials de museus.
 
Visitmuseum ha estat ideat i desenvolupat per les xarxes territorials de museus de Terres de Lleida i Aran, de les comarques gironines i els museus del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i ha estat finançat íntegrament per l’Impost sobre les estades en establiments turístics (IEET) de la Generalitat de Catalunya.

Versió Web Mòbil
 
Sistema Android
 
Sistema iOS