Descobert l'absis de la primera església visigoda de Tortosa a les excavacions de davant la Catedral

Els experts destaquen la transcendència de la troballa i apunten que podríem estar davant el primer complex episcopal de Tortosa

Visita a la nova troballa arqueològica localitzada en les excavacions de davant de la Catedral de Tortosa.
Visita a la nova troballa arqueològica localitzada en les excavacions de davant de la Catedral de Tortosa. | Cedida
Redacció
05 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:58h
La recta final de les excavacions arqueològiques al solar que separa la Catedral de Tortosa del riu Ebre han posat al descobert l'absis d'una església visigòtica datada al segle VI, contemporània dels primers bisbes tortosins. Malgrat la prudència expressada pels experts, estos destaquen la importància de la troballa, en la mesura que es pot estar al davant del primer complex episcopal de la ciutat. Estes noves restes estan a la vora del tram de muralla romana de 40 metres que va emergir fa uns mesos en el decurs de les excavacions, esdevenint els vestigis més importants trobats fins ara de la Dertosa de l'imperi romà.

Segons ha informat el consistori tortosí en una nota de premsa, les noves troballes condicionen el calendari previst fins ara per a la construcció del nou espai urbà que l'Ajuntament té previst construir en este àmbit del centre històric, ha explicat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que afirma que "s'està valorant fer una nova campanya d'excavacions per conèixer millor el perímetre de la basílica". En qualsevol cas, Bel ha avançat que "vista la importància de les restes arqueològiques, caldrà posar-les en valor en el nou espai públic que s'acabe configurant".
 
El director de les excavacions, Ramon Ferré, ha explicat que sota un tramat urbanístic d'època medieval andalusina s'ha localitzat una gran estructura mural de forma semicircular, identificada com l'absis d'un edifici religiós cristià. A banda de la seua característica forma corba, també han aparegut fragments de rajoles decoratives, típiques dels edificis religiosos d'època visigòtica. A manca de finalitzar l'estudi dels materials arqueològics, tot apunta que la construcció de l'edifici es podria situar en el segle VI d.C., i seria, per tant, contemporània dels primers bisbes tortosins documentats històricament.

Per les seues característiques constructives, ha afirmat Ferré, "sembla tractar-se d'una basílica, el que seria l'església més antiga coneguda fins ara a la ciutat". La troballa d'enterraments de la mateixa època sota l'edifici contingu de l'Hospitalitat de Lourdes -un espai que des d'època romana estava dins del recinte emmurallat-, i que s'explica per la proximitat d'un edifici cristià, i la successió d'espais religiosos al llarg de la història que s'observa en la mateixa zona (temple romà, basílica visigòtica, mesquita andalusina, catedral cristiana) podria estar indicant, per tant, l'emplaçament del primer complex episcopal de Tortosa.

Enderrocat en època andalusina
L'edifici va ser enderrocat en època andalusina, moment en el qual l'absis va ser travessat per la construcció d'una gran claveguera, i també cobert d'edificacions residencials. De fet, alguns

Visita a la nova troballa arqueològica localitzada en les excavacions de davant de la Catedral de Tortosa. Foto: Cedida

dels carreus de pedra presents en el parament dels murs medievals estan reutilitzats, procedents previsiblement del desmuntatge de l'antiga església.

El coordinador del projecte, Jordi Diloli, professor de la Universitat Rovira i Virgil (URV), ha dit que la descoberta d'un tram important de la muralla romana junt amb este conjunt episcopal i la resta de troballes, permet situar en un mateix espai tota la història civil, militar i religiosa de Tortosa.

L'alcalde ha indicat que el nou espai públic que s'ha de construir en este indret no podrà estar finalitzat al setembre de 2017, tal i com es preveia inicialment. "Tenim una oportunitat única de conèixer amb detall la nostra història, i si hem esperat 50 anys no vindrà ara d'uns mesos. Caldrà veure quines restes es posen en valor i poden acabar fent-se visitables".

L'Ajuntament de Tortosa va adjudicar als arqueòlegs de l'empresa IBER, Arqueologia, Patrimoni i Turisme S.L, sorgida del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la URV, les excavacions en este solar, iniciades en el mes de juny, amb l'objectiu de reconstruir la seqüència històrica d'ocupació d'este espai de la ciutat, i possibilitar la seua recuperació urbana.

Abans de la localització de l'absis ja s'havia documentat un tram de més de 40 metres de la muralla romana, una plataforma monumental de cronologia altimperial, un complex de salaons i la façana fluvial baixmedieval, amb un embarcador i magatzems fluvials, entre altres troballes.