El Gepec denunciarà a la UE el projecte de pistes forestals antiincendi de la Generalitat a la serra de Cardó

Asseguren que si no aturen el projecte iniciaran els tràmits legals per invalidar-lo | Al febrer ja van advertir que el projecte no tenia l'avaluació d'impacte ambiental

Redacció
05 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:10h
Imatge del camí vell de Tivenys al Perelló.
Imatge del camí vell de Tivenys al Perelló. | GEPEC -EdC
Gepec-Ecologistes de Catalunya està preparant una denúncia per a presentar a la Unió Europea contra el projecte de pistes forestals i vials antiincendi, promogut per la Conselleria d'Agricultura, a l'espai natural protegit de la serra del Cardó-Boix, a les Terres de l'Ebre. Al febrer, els ecologistes ja van advertir que el projecte no tenia l'avaluació d'impacte ambiental que imposen les proteccions catalanes i europees per a un espai protegit, ja que esta serra està inclosa al PEIN, a la Xarxa Natura 2000 i és Lloc d'Interès Comunitari (LIC), Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), i part de la Reserva de la Biosfera.

L'entitat ha informat en una nota de premsa que consideren "un frau en majúscules" que, arran de la seua acusació, es tramite la declaració d'impacte ambiental quan "els treballs previstos ja estan fets i les actuacions ja han estat aprovades i adjudicades" a l'empresa Aprofitaments Forestals Colldejou per 128.500 euros. Per això, Gepec argumenta que el procediment atemptaria contra "el patrimoni natural, cultural i paisatgístic d'esta serra, que és una de les més impressionants del sud del país, i a més es possibilitaria un accés incontrolat a indrets molt fràgils que constituixen els últims refugis d'espècies en perill d'extinció".

Així mateix, han demanat en un escrit que han presentat a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, la qual té les competències de les avaluacions ambientals, que ature el projecte o "iniciaran els tràmits legals per invalidar-lo". Gepec acusa a Agricultura "d'omplir l'expedient amb el tràmit que ha posat en marxa la Conselleria per fer esta declaració d'impacte ambiental". 

"Vulnera l'ordenament legal"
Este "greu fet que vulnera l'ordenament legal, ha de comportar l'anul·lació de tota la tramitació i deixar sense efecte l'aprovació i adjudicació del projecte", han afegit els ecologistes. "És especialment greu que les actuacions prèvies incloses al projecte ja hagen estat executades". Gepec està treballant en una denúncia "per vulneració greu de les directives europees que regulen les avaluacions d'impacte ambiental, per afectacions greus d'un espai sotmès a protecció europea i inclòs a la Xarxa Natura 2000, i per afectació d'espècies protegides per la legislació europea".

A més, EdC considera que, basant-se en l'estudi dels focs que han afectat a la serra del Cardó, es demostra que estos vials antiincendi són "del tot inútils i poc utilitzats pels Bombers, per la perillositat que comporta ubicar-hi personal en indrets on el foc arribaria amb virulència i sense possibilitats de control". 

Per últim, han explicat que l'obertura de dos pistes forestals a la serra suposaria un "elevat impacte paisatgístic i un perill per a les espècies més sensibles que han sobreviscut gràcies a la inaccessibilitat i tranquil·litat" de la zona afectada. Una altra de les pistes, diu l'entitat que s'ha de construir sobre l'antic camí ral de Tivenys al Perelló, "un camí amb origen a l'Edat Mitjana, on encara s'hi conserva la traça i els trets propis dels antics camins rals i únic exemple d'estos antics camins a la serra", han dit.