Així queda el nou mapa territorial del PDC

La jesusenca Mònica Sales agafa les regnes del partit a les Terres de l'Ebre | Al territori, l'única comarca amb disputa pel lideratge ha estat la Ribera d'Ebre, on ha guanyat Pau Daniel Serrano

La nova líder territorial, Mònica Sales, ahir, durant la votació.
La nova líder territorial, Mònica Sales, ahir, durant la votació. | PDC
Oriol March / Redacció
02 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:36h
El Partit Demòcrata Català (PDC) ja ha triat les direccions territorials i no hi ha hagut sorpreses a les Terres de l'Ebre, on s'ha imposat la llista encapçalada per la filòloga i regidora a l'EMD de Jesús Mònica Sales de la Cruz, amb el 97,2% dels vots. L'única comarca amb disputa pel lideratge ha estat la Ribera d'Ebre, on Pau Daniel Serrano de Yzaguirre ha aconseguit finalment el 56,52% dels vots, (davant els 43,48% de Marina Rojals del Alamo). Manolita Cid ha obtingut el 100% dels vots al Montsià, Antoni Ferré també el 100% a la Terra Alta i Kilian Franch no ha tingut tampoc oposició al Baix Ebre, amb un 99,47% dels vots.

De fet, la de Sales havia estat l'única canidatura presentada a la direcció territorial de l'Ebre. El nou equip està composat per 9 membres més: Núria Blanch (Flix), Sara Gil (Arnes), Joan Juan (l’Ampolla), Francesc Mateu (Deltebre), Sixte Melchor (Móra d’Ebre), Sergi Portolés (Gandesa), Ivan Romeu (Alcanar), Josep Sancho (Poblenou) i Esther Vidal (els Reguers).

En relació a la comarca més disputada, la Ribera d'Ebre, l'equip de Pau Daniel Serrano de Yzaguirre, d’Ascó, està format per Natàlia Vivancos (Tivissa), Luís Miguel Zas (Ginestar), Montserrat Pedret (Móra la Nova), Francesc Masip (Torre de l’Espanyol) i Montserrat Pagès (Tivissa). L'altra candidatura en disputa, qencapçalada per Marina Rojals, de la Palma d'Ebre, estava integrat per Antonio Suárez (Riba-Roja), Maria Rodríguez Grau (Móra d’Ebre) i Hèctor Roger (Flix). 

Pel que fa a les altres tres comarques, Kilian Franch, de Deltebre, és el nou líder del partit al Baix Ebre, amb un equip constituït per Alfredo Ferré (Tortosa), Sandra Zaragoza (Camarles) i Eva del Amo (L’Ametlla de Mar). Al Montsià, ha estat Manolita Cid, d’Amposta, qui finalment s’havia presentat amb la companyia de Teresa Moya (Amposta), Lluís Granero (Sant Carles de La Ràpita), Alicia Accensi (La Galera) i Josep Maria Fumadó (Sant Jaume d’Enveja).

A la comarca de la Terra Alta, l’única candidatura presentada havia estat la d’Antoni Ferré, de la Pobla de Massaluca, seguit de Bautista Segura (Pinell de Brai), José Antonio Isern (Gandesa), Carmen González (Corbera d’Ebre), Esther Valls (Vilalba dels Arcs), i Joaquim Miralles (Arnes).

En el conjunt del país, han votat 6.048 persones, un 61,47% dels 11.083 associats de la formació. Un 40% ho ha fet electrònicament.

Disputes i debuts arreu del país
A banda de Mònica Sales a l'Ebre, una de les principals novetats en el mapa de vegueries del PDC és la figura de David Font, alcalde de Gironella, que assumix el poder a les comarques centrals. També debuta Mayte Rivero, ara al capdavant de l'Alt Pirineu. A Girona s'hi manté Pere Vila, alcalde de la Diputació, i pel que fa a Tarragona, la candidatura liderada per Josep Maria Cruset Domènech ha aconseguit el 93,62% dels vots.

Amb tot, els punts d'atenció més destacats eren Barcelona i Lleida, on hi havia una disputa oberta més evident entre les candidatures. Finalment han estat Mercè Homs, regidora a la capital catalana i líder de Sumem Barcelona, i Joan Reñé, president de la diputació lleidatana, els qui han obtingut la victòria. Homs s'ha imposat davant Teresa Pitarch, propera a Germà Gordó, i Reñé ha vençut la llista que encapçalava Violant Cervera, diputada de Junts pel Sí al Parlament i exalt càrrec de la Generalitat. 

A la regió metropolitana, el tàndem format per Xavier Badia, exresponsable de mobilització de Convergència, i Jordi Monrós, regidor a L'Hospitalet, agafarà les regnes a partir d'avui. El seu gran repte és aturar l'hemorràgia que viu el PDC a la zona més habitada del país, on en les últimes eleccions espanyoles s'ha situat fins i tot per darrere del PP. Set dels nou presidents de vegueria són debutants.

Finalment, Iolanda Aguilar, amb un 59% dels vots, s'ha imposat a Iolanda Garcia en la pugna per ser defensora de l'associat.