El CSN no ha descartat accidents greus en els reactors d'Ascó i Almaraz, segons Greenpeace

L'ONG lamenta la desinformació sobre el contingut de carboni dels generadors de vapor d'ambdós centrals

Redacció
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:50h
Central nuclear d'Ascó.
Central nuclear d'Ascó. | Sílvia Berbís
L'ONG internacional Greenpeace ha publicat avui un document de la consultora Consulting Engineers Large & Associates of London sobre la crisi de seguretat nuclear que afecta gran part dels reactors de Électricité de France (EdF), deguda a l'escàndol dels problemes amb l'acer procedent del grup Areva. Segons Greenpeace a Espanya, el Consell de Seguretat Nuclear no ha descartat la possibilitat que este problema també puga afectar a Ascó i Almaraz, que també compten amb components de qualitat defectuosa d'Areva.

Després de diversos mesos d'investigació, l'informe revela que un total de 28 reactors nuclears francesos es veuen afectats per la crisi, amb almenys 18 reactors de EdF classificats com d'"operació en risc d'accident greu" a causa de les anomalies de carboni en els generadors de vapor, el que deixa un total del 44% de la capacitat nuclear francesa sota sospita.

A Espanya, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va confirmar el passat 15 de setembre les sospites de Greenpeace al reconèixer les irregularitats dels generadors de vapor de les centrals nuclears d'Ascó i Almaraz, uns components fabricats amb peces procedents d'esta empresa filial d'Areva.

"El CSN no ha donat la informació pública suficient sobre les deficiències a Almaraz i Ascó per descartar que no tenen estos problemes d'excés de carboni, i per tant descartar un risc de ruptura, que podria donar lloc a una fusió de combustible del nucli del reactor ", ha declarat la responsable de la campanya nuclear de Greenpeace, Raquel Munt.

Qüestions sense resoldre
Segons Greenpeace queden sense resoldre algunes qüestions urgents. Així, subratlla que el CSN "no informa" sobre el contingut de carboni dels generadors de vapor a Almaraz i Ascó subministrats per Areva, ni tampoc dels materials que van ser testats en la valoració de l'estat dels components afectats.

Segons Greenpeace, el CSN es basa en els estudis realitzats per Ensa i Areva que "tenen grans interessos en defensar esta defectuosa tecnologia". "Si la confiança del CSN és sobre proves de superfície en l'acer, això no proporciona cap seguretat que el contingut de carboni sigue conegut, i per tant la seguretat nuclear no es pot afirmar", assegura.

Així, l'ONG afirma que el CSN ha de confirmar que els components del generador de vapor subministrats i instal·lats a Almaraz i Ascó compleixen amb la Directiva Europea i que haguen obtingut un certificat de conformitat. També, recorda que no ha publicat les dades de la cadena de subministrament dels generadors de vapor instal·lats a Almaraz i Ascó, incloent data de fabricació, i insistix que l'IRSN (Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire) ha confirmat que el contingut de carboni en excés en els generadors de vapor augmenta el risc de fallada del generador de vapor i podria donar lloc a una fusió del nucli del reactor.
Davant d'esta situació, Greenpeace ha enviat novament una carta al CSN preguntant, en virtut del dret a la informació pública i la transparència, totes estes qüestions.