Comença el desmantellament de la línia aèria del Trabucador, a la Ràpita

El servei de Costes extrau els 104 pals elèctrics, després que a l'agost entrés en servei la línia subaquàtica | Està previst que els treballs duren un mes

Una màquina amb la pala, eliminant un dels pals de la línia elèctrica aèria.
Una màquina amb la pala, eliminant un dels pals de la línia elèctrica aèria. | Francisco José Moya
Redacció
28 de setembre del 2016
Actualitzat el 29 de setembre a les 18:29h
El ministeri de Medi Ambient, a través del servei de Costes de Tarragona, va emprendre ahir els treballs de desmantellament de la línia elèctrica aèria que travessa la barra del Trabucador i que durant dècades ha subministrat electricitat a les salines de la Trinitat. El desmantellament és una acció llargament reclamada i reivindicada i el pas que mancava per alliberar un dels espais naturals més emblemàtics de la Ràpita i del conjunt del delta de l’Ebre d’una xarxa elèctrica de fort impacte visual. Cal tindre en compte que la del Trabucador és la platja més visitada del Delta, segons la Universitat Rovira i Virgili, que ha xifrat en 360.000 els visitants que hi acudixen anualment. L’actuació, un cop acabe en un termini aproximat d’un mes, comportarà una millora ambiental i paisatgística de l’istme, que ha estat declarat d’especial valor ecològic tant per l’Administració municipal com per l’autonòmica.

Així ho ha destacat l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, que ha mostrat la seua satisfacció pels treballs que ha emprès Costes esta setmana: “És una molt bona notícia per a la Ràpita i per al conjunt del territori que la línia aèria comence a ser història, tenint en compte que estem referint-nos a l’espai més visitat de tot el Delta, on esta instal·lació generava un notable impacte visual i un risc per als visitants, per tant en les properes setmanes gaudirem d’un dels paratges ambientals més importants del territori alliberat de la línia elèctrica”, ha afirmat en una nota de premsa.

Les salines de la Trinitat, a les quals subministrava esta línia aèria, s’abastixen ja amb la línia subaquàtica que va acabar d’instal·lar-se a l’agost, de manera que les excavadores tenen via lliure per eliminar els pals de fusta i també els de formigó que travessen l’istme. En total, s’eliminaran 8 quilòmetres de fils elèctrics i 104 pals.

Els treballs van a càrrec de l’empresa de Deltebre Regimovi SL, amb un cost de 30.186,44 euros. Els operaris han començat a retirar el cablejat i els pals de la zona més propera a les salines i van avançant fins eliminar tots els pals existents fins a la connexió propera a la Tancada. Posteriorment i d’acord amb l’empresa Infosa, que explota les salines, es retiraran les instal·lacions que encara queden dins de la península de la Banya, en els terrenys de la concessió.

El desmantellament de la línia aèria és l'última fase de l’obra al Trabucador. L’actuació total, inclosa la instal·lació del cable submarí de 4,6 km de llargada i la renovació de tota la línia, ha tingut un cost de 800.000 euros, dels quals Infosa n’ha assumit un 50 %, Endesa un 30 % i la Generalitat el 30 % restant. A esta xifra cal afegir-hi els 150.000 euros del Pla de vigència ambiental.