La sequera dispara els costos de producció de les clementines i les taronges a les Terres de l'Ebre

La falta de pluja ha obligat els pagesos a regar entre un 20 i un 50% més des dels pous | A l'Ebre es produeix el 80% de clementina de Catalunya, però este cultiu fa anys que arrossega pèrdues

ACN
22 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:05h
Camp de clementines al Canalet de Jesús (Tortosa).
Camp de clementines al Canalet de Jesús (Tortosa). | Cedida
Els costos de producció dels cítrics s'han disparat esta campanya a les Terres de l'Ebre per la falta d'aigua de pluja, que ha obligat els pagesos d'este sector a regar entre un 20 i un 50% més des dels pous, i ha augmentat, de mitjana, uns 200 euros per hectàrea el cost del reg, que en un any "normal" se situa sobre els 650 euros per hectàrea, segons el sindicat agrari Unió de Pagesos. UP també ha advertit que la baixa humitat ambiental també ha provocat una major incidència de determinades plagues, sobretot d'aranyes i d'àcars, en el cultiu de clementina de les zones més interiors. Això ha implicat que s'hagi duplicat el cost dels tractaments fitosanitaris, que han passat de 612 euros per hectàrea, de mitjana, a 1.200 euros per hectàrea.

A l'Ebre es produeix el 80% de clementina de Catalunya però este cultiu fa anys que arrossega pèrdues. La campanya de collita començarà de ple a meitat d'octubre i es preveu que siga més abundant que l'any passat, quan, també l'extrema calor, va fer caure la producció més d'un 20%.

Consum d'energia més alt
El responsable del sector dels cítrics d'UP, Carlos Roig, ha afirmat que "la majoria de parcel·les de cultiu de cítrics a l'Ebre es rega amb pous". Això implica un consum d'energia més alt. A més, depenent de la profunditat a què està l'aigua del pou, este cost és més o menys elevat, ha detallat Roig. 

Tanmateix, ha comentat que "les finques interiors han patit molt l'augment de població de l'aranya". Este insecte comença atacant la fulla, fa que canvie de color i cau, i provoca defloració de l'arbre de clementina."Llavors ataca la pell del fruit, que ja no servix per comercialitzar-se", ha explicat el responsable d'UP. 

Sense saber encara com es desenvoluparan els preus en la campanya de cítrics que ha d'arrencar les properes setmanes, Unió de Pagesos ha alertat de "l'augment desmesurat dels costos de producció" que la sequera ha generat en un cultiu que "en els darrers anys suporta marges econòmics negatius".

El sindicat ha reclamat al departament d'Agricultura que el Pla d'Acció del sector, consensuat l'any 2014 pel sindicat, diverses cooperatives i el propi departament, s'aplique davant "la urgència de donar respostes al sector per aconseguir al valor afegit que es mereix, i un major control i reducció dels costos de producció", demana. Este pla està pensat per a la diversificació de varietats i per potenciar la marca 'Cítrics Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera'.