L'informe que presentarà el Síndic al Parlament exposa que el servei ferroviari és «vexatori»

El document, en el que ha col·laborat la Plataforma Trens Dignes, es presentarà a meitat d'octubre a la cambra catalana

Reunió de la Plataforma Trens Dignes a les Terres de l'Ebre amb el Síndic de Greuges a Barcelona
Reunió de la Plataforma Trens Dignes a les Terres de l'Ebre amb el Síndic de Greuges a Barcelona | Cedida
Redacció
20 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:37h
El Síndic de Greuges ha avançat avui algunes de les conclusions de l’informe sobre els drets de les persones en els serveis ferroviaris a Catalunya, que es presentarà a meitat d'octubre al Parlament. El document s’ha elaborat al llarg de diversos mesos a partir de les nombroses reunions mantingudes amb diferents plataformes socials vinculades al món del tren, com la Plataforma Trens Dignes a les Terres de l'Ebre, i també a través de la informació que la Sindicatura ha recollit de fonts oficials.

L'anunci s'ha fet en una roda de premsa en la que s'ha parlat de les quatre línies més damnificades de Catalunya: R3, R12 i R15 i R16 (estos dos últimes són les que travessen les Terres de l'Ebre). Amb les especificitats de cadascuna de les línies esmentades, el comú denominador de l’informe, explicat pel Síndic Rafel Ribó, es basa en què "el ministeri de Foment, Adif i Renfe atempten contra els drets de les persones a Catalunya”.

"Traspàs global i complet"
De la mateixa manera, l'informe conclou que el servei que s’oferix és "anacrònic i vexatori degut a la manca d’infraestructures i el manteniment que resulta insuficient". Per estos motius, es demana un "traspàs global i complet, així com garantir la informació i la participació ciutadana i de les entitats en este procés". 

Igualment, el Síndic ha recordat que s'ha de tenir present que "la gestió de la xarxa correspon al departament de Territori i Sostenibilitat i, per tant, cal també exigir els esforços necessaris, econòmics i de gestió per complir les responsabiltats que li corresponen".

Pel que fa a l’R15 i l’R16, s’ha informat de les fites assolides: nova freqüència a l’R16;
rebaixa de tarifes des de l’1 de gener de 2016; progressiva renovació de la flota de combois -encara insuficient i lenta-, i l’aturada de vuit Euromeds diaris a l’Aldea, l'estació central de les Terres de l’Ebre sud, a partir de l’1 de novembre, i dels que han recordat que encara no es coneix l'horari.

Així mateix, també s’han fet notar les mancances que cal resoldre, com la franja matinal de la freqüència de l’R15, ja que entre les 8.26 i les 12.15 hores no hi ha cap tren direcció Tarragona i Barcelona; el repartiment injust de les unitats 449; la manca de manteniment de la línia del Priorat i la Ribera d’Ebre; el coll de botella que és el tram de via única entre Vandellòs i Vila-seca al Corredor del Mediterrani i que ja porta dos anys de retard respecte a la data inicial d’inauguració, i els retards continuats que, segons la plataforma, s’han agreujat amb l’entrada en vigor dels nous horaris que "fan la trampa d’incorporar els retards als horaris i oficialitzar el problema".

Finalment, també s’ha tractat la protesta que les plataformes han convocat per al proper dilluns 10 d’octubre a Vila-seca. Es tracta d'una concentració de protesta convocada per la Plataforma del Transport Públic (PTP), la Plataforma en Defensa del Ferrocarril al Camp de Tarragona (PDF), i la Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat (PTP), i s’ha concebut com un acte institucional conjunt a la demarcació, de manera que s'hi convocarà a alcaldes, consells comarcals, Diputació de Tarragona, i sectors socioeconòmics i veïnals.