Puigdemont i Puig faran front comú pel Corredor del Mediterrani

Els dos presidents acorden en una cimera conjunta crear una comissió tècnica permanent dels dos governs per fer un seguiment real i quotidià de les obres del Corredor | Cada semestre hi hauran reunions bilaterals entre el govern català i el valencià

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, i el de la Generalitat, Carles Puigdemont, conversen al despatx del primer el 19 de setembre del 2016
El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, i el de la Generalitat, Carles Puigdemont, conversen al despatx del primer el 19 de setembre del 2016 | ACN
ACN
19 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:53h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, han establert este dilluns un "nou marc de relacions" entre Catalunya i el País Valencià que es concretarà en reunions bilaterals entre els dos governs, que es produiran cada semestre. Els dos presidents han volgut acabar així amb la "incomunicació" que hi ha hagut des de 2009, any en què es va celebrar l'última reunió entre ambdós territoris, fins ara ha remarcat Puigdemont en compareixença conjunta amb Puig després de reunir-se amb ell al Palau de la Generalitat valenciana. Els dos executius faran front comú pel Corredor del Mediterrani, però també per altres qüestions com el finançament. Un altre dels acords de la trobada és precisament la creació d'una comissió tècnica permanent dels dos governs per fer un seguiment real i quotidià de les obres del corredor.

Normalització de les relacions
"S'ha obert un nou temps de normalització de les relacions entre Catalunya i la Comunitat Valenciana". Així ha començat la seva compareixença Ximo Puig després de rebre al Palau de la Generalitat valenciana el president català, Carles Puigdemont, que ha viatjat en Euromed fins a València per participar en una cimera conjunta sobre el Corredor del Mediterrani. Abans, però, els dos presidents s'han reunit i han arribat a una sèrie d'acords que passen per enfortir les relacions entre els dos territoris. 

En concret, ambdós presidents han acordat "estabilitzar un nou marc de relacions", amb reunions bilaterals dels dos governs cada semestre. També es convocarà una comissió tècnica permanent per fer un seguiment real de les obres del Corredor i s'intentarà ampliar este front comú a altres comunitats afectades. 

Puigdemont ha remarcat que esta reunió ha servit per "revertir una incomunicació injusta" per a les institucions, però sobretot pels ciutadans, perquè "això ha mermat moltes potencialitats que tenen els dos territoris". I és que el president ha subratllat la potència econòmica de Catalunya i del País Valencià, i ha aprofitat per avisar l'Estat que no es pot governar "d'esquenes al Mediterrani i als mediterranis". "No es pot governar a l'esquena de l'economia del Mediterrani, i Europa no serà prou competitiva si un dels seus motors està gripat", ha indicat.

En este sentit, ha fet especial referència al Corredor del Mediterrani i ha advertit que "s'ha acabat el temps de la reclamació i de la queixa". "Arriba el temps de la realitat, hem d'abandonar les fantasies dels pressupostos no executats, de les promeses incomplertes, dels pactes desacreditats. Ve el temps de les execucions, de la realitat, de veure passar trens pel Corredor", ha exclamat Puigdemont, que ha assenyalat que esta no és ja una reclamació política, sinó també dels agents econòmics i socials i del món local.

Interessos comuns
També Puig ha lamentat que haja passat massa temps "d'incomunicació" entre Catalunya i València, perquè això "ha perjudicat greument catalans i valencians", i ha remarcat que els interessos comuns d'ambdós territoris són amplis. És més, en preguntar-li si el procés sobiranista podria modificar este desgel entre les dos comunitats, ha assegurat que "la relació entre catalans i valencians es produirà sempre". "Volem tenir una relació estreta en qualsevol circumstància", ha indicat, tot i que ha afegit que als valencians "els agradaria que Catalunya continués formant part d'Espanya". 

Després de subratllar l'estret lligam comercial que els unix, ha posat el focus en la reclamació conjunta del Corredor del Mediterrani, "que té un interès que va molt més enllà de les quatre comunitats per on passa i és un assumpte europeu de primera divisió". 

Al seu parer, no es pot posar com a "excusa" la manca de govern a Espanya per paralitzar esta infraestructura, perquè els compromisos estan contrets i això no ha passat a altres territoris.