La pedregada no afectarà la qualitat de la collita de raïm a la Terra Alta

A més, la calamarsada també ha afectat 234 hectàrees d'olivera i 240 d'ametlers, segons les valoracions que ha fet avui el departament d'Agricultura

Vinya afectada per la pedregada a Batea
Vinya afectada per la pedregada a Batea | ACN
Redacció / ACN
12 de setembre del 2016
Actualitzat el 13 de setembre a les 11:33h

El Consell Regulador DO de la Terra Alta ha assegurat que tot i la forta pedregada d’este cap de setmana a Batea i Caseres, la qualitat del raïm de la zona no es veurà afectada i s’espera una anyada excepcional, especialment per a la garnatxa blanca. La forta calamarsada, que va tindre lloc la nit del divendres a dissabte després d’uns mesos d’intensa sequera i en plena verema, va registrar entre 27 i 40 litres per metre quadrat.

El fenomen meteorològic es va localitzar la matinada de dissabte als termes municipals de Batea i Caseres i ha afectat 910 hectàrees de vinya i 3 milions de quilos de raïm. D’estes hectàrees, un 20% s’ha perdut pràcticament en la seua totalitat i la resta de la superfície s’ha vist afectada parcialment.

En les properes 24 i 48 hores es farà una collita d’urgència del raïm de les vinyes menys afectades per intentar minimitzar els efectes que ha tingut la calarmasada i evitar que les pèrdues siguen totals. Este raïm, si és collit a temps, pot donar lloc a vins d’una qualitat notable.

234 hectàrees d'olivera i 240 d'ametlers
A més, la calamarsada també ha afectat 234 hectàrees d'olivera i 240 d'ametlers, segons les valoracions que ha fet avui el departament d'Agricultura. Fins ara, ja s'ha delimitat les parcel·les afectades i els pagesos reclamen que l'asseguradora perite com a molt tard demà dimarts les terres afectades.

Segons els tècnics d'Agricultura, Agroseguro hauria de peritar ràpid, sobretot, les vinyes, perquè com més hores passen, més risc hi ha que es podrisca o baixe més la qualitat del fruit.

"L'administració podem donar el suport moral més que una altra cosa perquè és una qüestió d'assegurances", ha assenyalat el director territorial d'Agricultura, Ferran Grau, en una visita que ha fet avui a la zona.

Els tècnics que han delimitat les zones afectades també han apuntat que el primer consell és veremar ràpidament les zones més afectades de vinya per poder salvar, en la mesura d'allò possible, la màxima quantitat de raïm.

"No sempre és fàcil perquè durant el cap de setmana les parcel·les estaven plenes d'humitat que complicava entrar-hi", ha apuntat el director territorial d'Agricultura, Ferran Grau, que ha explicat que, amb tot, diumenge alguns pagesos sí que van veremar. El següent pas que s'haurà de fer és avaluar si cal utilitzar fungicides per les vinyes afectades i tractar la fusta si té ferides. Amb tot, segons els tècnics, els sarments estan "atercerats" i això fa preveure que no hi haurà molta afectació de cara la pròxima temporada.

Per calcular quant impacte podria tindre la pedregada, caldrà esperar fins a final de la temporada. Amb tot, esta collita, molt curta, es preveia d'una qualitat extraordinària i els preus, que havien pujat pels dos factors, ara podrien caure.

Collita d'ametles més complicada
Pel que fa a les ametles, la calamarsada va fer caure gairebé la totalitat del fruit a terra, que ha acabat marxant cap als laterals. Tot plegat, encara que el dany no és molt gran, sí que complicarà la faena.

Grau ha assenyalat que "el temps dóna sorpreses" i que, a partir d'ara, tant pagesos com Agricultura haurien de ser "més previsors" del que han estat fins ara en veure que les calamarsades comencen a ser habituals. L'any passat, una pedregada va afectar Horta de Sant Joan. El delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha recordat que la llei no preveu "cap mesura estàndard per solucionar pedregades". Amb tot, ha explicat que Agricultura mirarà plans de millora, la possibilitat d'acollir-se a préstecs o una reducció dels mòduls d'IRPF, una reclamació que el sindicat agrari Unió de Pagesos ja ha plantejat.

L'alcalde de Batea, el municipi més afectat per la pedregada, ha assegurat que la població serà forta i que els pagesos estan "acostumats" i que intentaran sortir-se'n. La pedregada es va produir de nit, un fet no habitual, va durar uns trenta minuts, va ser d'una forta intensitat i va afectar de manera desigual les parcel·les. Segons ha explicat l'alcalde, l'Ajuntament considerarà si, de cara a enguany o l'any vinent, es pot fer una rebaixa en l'IBI rural de les finques afectades.