Qui ha de pagar què quan s'està de lloguer?

Quan hi ha problemes entre el propietari d’un pis i l’inquilí, és important saber quines són les responsabilitats de les parts

Foto d'arxiu d'un habitatge de lloguer.
Foto d'arxiu d'un habitatge de lloguer. | Martí Albesa
Redacció
14 d'agost del 2016
Actualitzat a les 11:35h
Qui ha de pagar un moble trencat? I una persiana? Són dubtes que quan s’està de lloguer solen envair les dues parts, i si bé és important fer un índex de l’estat de les coses un cop entrem a viure en un pis, també és important establir les responsabilitats que comporta viure-hi. També a l’hora de deixar entrar algú a casa nostra.
 
El propietari paga
 
La Llei d’Arrendaments Urbans estableix que el propietari ha d’assumir les despeses per conservar un habitatge, és a dir, aquells elements essencials. Concretament, s’ha d’encarregar de mantenir les instal·lacions d’aigua, el sostre, les parets, el terra i xemeneia, si n’hi ha. El mateix passa amb la instal·lació elèctrica, les canonades i la calefacció.
 
Els electrodomèstics que estaven al pis quan el llogater hi va entrar també els ha de reparar, si s’espatllen, o substituir-los. També ha d’actuar si hi ha algun tipus de plaga.
 
El llogater paga
 
El dia a dia pot provocar danys menors, dels quals se n’ha de responsabilitzar el llogater. És el cas de les factures de serveis, com la llum, l’aigua, el gas o el telèfon, si no s’ha especificat el contrari en el contracte. També haurà d’assumir el cost dels desperfectes generats pel mal ús de l’habitatge, a més de les petites reparacions -com el canvi de bombetes-. A banda, també caldrà tapar els forats fets a les parets per a penjar quadres o altres objectes un cop es deixe el pis.